To journalister er blevet dømt i landsretten for at krænke handicappet mand ved optagelser med skjult kamera. De ansattes krav om erstatning er strandet på grund af fejl.
To journalister fra Bastard Film er blevet idømt ti dagbøder af 500 kroner. Samtidig skal journalisterne betale en erstatning på 50.000 kroner til en handicappet mand, de har optaget med skjult kamera uden hans vidende.
Det besluttede Østre Landsret i tirsdags. Sagen er en den af den såkaldte Fælledgård-sag, hvor journalisterne Marike Jensen og Miki Mistrati i 2006 lavede en række optagelser med skjult kamera påplejehjemmet Fælledgården. Filmen blev siden bragt på DR.
– Jeg kan kun glæde mig på beboernes vegne over dommen fra Østre Landsret. Det er en klar dom, en enstemmig dom og en rigtig dom, siger Dennis Kristensen, formand for FOA.
– Det er godt, at vi har fået sat en grænse for, hvor langt man kan gå i krænkelsen af privatlivets fred. Man kan altså ikke gå ind på en privat bopæl og filme beboerens bare bagdel, som der ellers var ansvarlige chefer i DR, der sanktionerede, tilføjer forbundsformanden.
Det er en skandale af dimensioner, at ellers højt uddannede mennesker i anklagemyndigheden ikke har lært at kigge i kalenderen.
Dennis Kristensen, formand FOA
De to journalister skal også betale sagens omkostninger.
Bastard Film forsvarede optagelserne af mandens bagdel med, at de ville dokumentere, at han havde liggesår på grund af dårlig pleje. Efterfølgende har en embedslæge erklæret, at der ikke havde været eller var noget liggesår.
Dennis Kristensen beklager i øvrigt dybt, at den rigtige dom i sagen om Fælledgården aldrig bliver afsagt. Landsretten har nemlig valgt at slå en streg over både de ansattes krav om erstatninger og byrettens afgørelse om betinget fængselsdom til de to journalister. Det sker efter en procedurefejl fra anklagemyndighedens side, hvor sigtelsen omkring de forhold blev rejst en dag for sent.
Dennis Kristensen er rasende over, at de ansatte derfor ikke får chancen for at blive renset og få erstatning.
– Det er en skandale af dimensioner, at ellers højt uddannede mennesker i anklagemyndigheden ikke har lært at kigge i kalenderen. Det betyder, at i de sager, hvor FOA på vegne af vores medlemmer ellers havde vundet sagen i byretten, der frifindes de to anklagede nu, erklærer Dennis Kristensen.
– Byrettens udmålte erstatningsbeløb til vore medlemmer kommer heller ikke til udbetaling. Smøleri og procedurefejl hos politi og anklagemyndighed betød også, at der aldrig blev rejst en sigtelse mod Danmarks Radio, der bragte de stærkt kritisable billeder med skjult kamera fra Fælledgården, tilføjer han.
FOA undersøger nu muligheden for at rejse et civilt søgsmål mod de to journalister.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278