Ikke alle i Danmark får besøg af julemanden. I »Overset« fremviser tre familier modigt deres liv. Fem voksne og 11 børn, som alle lever på bunden af velfærdssamfundet.
Boganmeldelse af Gert Poder
Connie Povea Morales bor i Måløv. Hun er alene med sine to børn, Oscar på tre og Christina på 11 år. Familien har ialt 3000 kroner til mad, bleer, transport og fornøjelser.
Hendes økonomi hænger i laser, og det samme gør hendes nerver. Hun lider af depression og angst. Det kostede ægteskabet, og så begyndte den økonomiske nedtur.
For at klare til dagen og vejen lånte hun penge – ialt ni korte, dyre forbrugslån. Det koster hende nu hver måned 5.238 kroner i afdrag på lånene at holde fogeden fra døren.
– Jeg ved, at jeg selv har sat mig i den her situation, og derfor er det også mig eget problem at komme ud af det igen, siger hun til journalist Tine Johansen. Og fortsætter:
– Ja, det er dumt, men det har været min måde at sørge for, at mine børn fik nogle ting, så de ikke blev drillet.
overset i danmark
Familien Povea Morales er den ene af de tre familier som Tina Johansen har besøgt sammen med fotograf Thomas Lekfeldt i anledning af EU’s år for bekæmpelse af fattigdom og social udstødelse.
Det er blevet til Overset, som i tekst og billeder viser et liv altid præget af underskud. Det er familier som på grund af sygdom eller fordi de er på flugt ikke har noget arbejde, og derfor er henvist til at blive forsørget af det offentligt.
For familiens børn betyder det et liv uden for det fællesskab, der udfolder sig i foreninger og i det sociale liv. For forældrene betyder det ofte valget mellem at springe et måltid over, eller at vælge mellem mad og medicin.
Som hos familien Ohgrøn i Ledøje. Den består af mor, far og fem børn. Forældrene, Sussie og Per, kan ikke passe et arbejde på grund af sygdom.
Sussie er nu indstillet til et fleksjob, og hendes mand har søgt førtidspension på grund af en ulykke for to år siden. I dag har han mange smerter.
– Hvis vi står og skal vælge mellem at købe rugbrød og smertestillende medicin, vælger vi selvfølgelig rugbrødet, siger han.
Sussie havde en barsk opvækst med druk og vold. Nu kæmper hun for, at familiens fem børn skal have en bedre barndom.
på flugt fra syrien
I flygtningecenter Avnstrup sidder familien Hadi på seks. De forsøger at få styr på deres liv, mens de venter på at asylsagen skal færdigbehandles.
De havnede i Danmark, hvor de nu venter på svar om deres fremtid. Hver 14. dag får de udbetalt 3600 kroner til at forsørge familien for.
Lawand, faderen, der er af kurdisk afstamning, boede med sin familie i Syriens hovedstad Damaskus. En dag kom sikkerhedsstyrkerne og arresterede ham.
Det blev til tre måneder i fængsel, med daglig tortur, pisk og knytnæver. Han var anklaget for at være politisk aktiv, dele løbesudler ud og agigere for den kurdiske sag.
Det eneste Lawand gjorde galt, var at deltage i en demonstration, der protesterede mod at tre kurdere var blevet dræbt af politiet.
Hans far fik ham købt ud, og hele familien flygtede ud af Syrien, væk fra den massive undertrykkelse af kurderne, der udgør 10 procent af den syriske befolkning.
– Selv hvis vi skulle blive sendt hjem, vil vi aldrig fortryde, at vi kom her til Danmark. Her har vi prøvet at blive behandlet som mennesker med rettigheder, siger Lawand.
tankevækkende bog
Det er en barsk bog, som bør få andesteg og risengrød til at smage en smule syrligt i den ellers så søde juletid.
Den fortæller om medmenneskelighed og armod, om overlevelsesdrift og social arv, om at fejle og alligevel kæmpe for at få tingene til at hænge sammen. Om ikke for andet så for børnenes skyld.
Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd lever 117.000 danske børn i dag under EU’s officielle fattigdomsgrænse. Antallet af fattige danskere steg med 50 procent fra 2001 til 2007.
Overset er udgivet med økonomisk støtte fra Politiken-Fonden, 3F og LO. For hver solgt bog går 10 kroner til Dansk Folkehjælps juleindsamling til fattige familier.
Overset – Danmark under fattigdomsgrænsen. Thomas Lekfeldt (foto), Tine Johansen (tekst). 84 sider, 130 kroner.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278