Om bord på skibet er en meget usædvanlig fangst, der bliver en sensation for naturvidenskaben, og bringer os tættere på en forståelse af udviklingen af livet på Jorden.
23. december 1938
Den 23. december 1938 vender den sydafrikanske fiskerkaptajn Hendrik Goosen tilbage til havnen East London, Sydafrika, med sin trawler Nerine.
Om bord på skibet har Goosen en meget usædvanlig fangst, der bliver en sensation for naturvidenskaben og bringer os tættere på en forståelse af én af de vigtigste begivenheder i udviklingen af livet på Jorden.
Den fangst, der har overrasket Goosen og hans besætning, er en temmelig stor fisk på over 50 kg med en strålende klar mørkeblå farve og nogle ganske usædvanlige kødfulde finner.
Ved ankomsten til East London ringer Goosen straks til det lokale museum for at få en kurator til at kigge på den usædvanlige fisk. Men selv efter opslag i alverdens opslagsværker om dyreliv i havet kan kuratoren ikke finde en beskrivelse, der passer på den mystiske fisk.
Først da en lokal universitetsprofessor i biologi, James Smith, får lejlighed til at undersøge fisken, står det klart, hvilken sensation museet står med.
Fisken bliver identificeret som en Coelacanth, en særlig gruppe af fisk, kendt som »kvastfinner«, som forskerne har anset for at være uddøde samtidig med dinosaurerne for 65 millioner år siden.
Fundet af en levende Coelacanth er en sensation. Ikke bare fordi fisken er et »levende fossil«, men også fordi Coelacantherne er meget tæt beslægtet med de fisk, der for næsten 400 millioner år siden begyndte at gå på land, og siden blev til alle padder, krybdyr, fugle og pattedyr, der tilsammen kaldes Tetrapoder (»fire fødder«).
Sammen med Tetrapoderne udgør Coelacantherne gruppen Sacopterygii og er dermed den nærmeste slægtning til mennesket, som stadig kan kaldes en »fisk«.
Opdagelsen af den sensationelle blå fisk er med til at give forskerne en langt bedre forståelse af livets udvikling, og bliver en nyhed, der går verden rundt. Siden hen har det vist sig, at den oprindelige befolkning i Sydafrika har kendt til fisken i århundreder, men ingen har naturligvis tænkt på at spørge dem.
Den nulevende Coelacanth får det videnskabelige navn Latimeria, og siden 1938 er der blevet identificeret to adskilte arter af fisken. Fund af levende eksemplarer er dog stadig meget sjældne, da fisken normalt lever på meget dybt vand.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278