USA opfordrede Danmark til at »tænke kreativt« for at få lukket Roj TV – også selvom de måske ikke kan straffes.
Justitsminister Lars Barfoed bøjede sig for politisk pres fra USA og Tyrkiet, da han i august terrortiltalte den kurdiske tv-station.
Det viser lækkede dokumenter fra WikiLeaks, som Politiken er i besiddelse af.
»Vi anbefaler, at vi skal engagere danskerne i at overveje nye indfaldsvinkler og opfordre dem til at tænke kreativt for at finde måder at blokere eller lukke tv-stationen på, hvis det på kort sigt skulle vise sig umuligt at gennemføre en strafferetlig sag«, skrev den amerikanske ambassade-chef i en orientering til USA’s regering i Washington.
Beskeden fra ambassade-chefen hjem til Washington blev sendt efter at statsadvokat Lise-Lotte Nilas og PET’s juridiske chef, Lykke Sørensen, havde overrakt ambassaden en foreløbig status i sagen mod Roj TV og et ønske om et tættere samarbejde.
– De seneste afsløringer fra WikiLeaks viser med al ønskelig tydelighed, at det er en politisk sag, som justitsministeren har rejst mod Roj TV. Danmark er helt klart blevet presset. Roj TV skulle terrortiltales, koste hvad det koste ville, siger Serdal Benli til Arbejderen.
Han er aktiv i solidaritetsarbejdet for Roj TV og har været med til at samle de 150 menneskerettighedsforkæmpere, politikere og journalister fra hele verden, som netop har indstillet Roj TV til Nobels Fredspris.
Blandt dem er Desmond Tutu, der selv har fået Nobels Fredspris for sin kamp mod det sydafrikanske apartheid-regime.
– Hvis der skal findes en demokratisk og fredelig løsning på konflikten, sker det ikke ved at lukke Roj TV. Netop Roj TV udgør en vigtig brik i at opretholde demokratiske principper som ytringsfrihed og nyhedsformidling i regionen. Roj TV er en af de mest sete tv-stationer i hele Tyrkiet. Set i dét lys er det tankevækkende, at magthaverne nu kræver stationen lukket, uddyber Serdal Benli.
Der er endnu ikke sat dato på hvornår retssagen mod Roj TV kommer op i retten.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278