Vellykket nyopsætning af Moliéres »Den Indbildt Syge« fra 1673 er komik af første klasse, der når næsten Dirch Passer-agtige højder.

teateranmeldelse Af John Bruun og Nick Bruun
Den Indbildt Syge er historien om den rige franske borger Argan, der gennem alle tænkelige sygdomme og behandlinger af disse finder sin mening med livet. Derfor ønsker han at gifte sin datter med en læge, så han har behandling inden for rækkevidde.
Hans nye kone Béline (Charlotte Fich), de to døtres stedmor, venter kun på at arve, og støtter derfor sygdoms-forløbene helhjertet. Datteren Angelique er forelsket i en ung smuk mand.
Ditte Hansen er stuepigen Toinette, der med snuhed, frækhed og en fanden-i-voldskhed kører rundt med Argan og udstiller hans hypokondri.
Herom er Moliéres stykke spundet.
Først og fremmest er det sjovt. Rigtig sjovt. Kristian Halken spiller hypokonderen Argan. Med stor komisk veloplagthed udstiller han denne grinagtige mand, så tårerne indimellem triller ned af kinderne på publikum – af grin.
krop umulig
Argan er dybt selvoptaget af sin krop. Hans liv er underlagt læger og apotekere. Jo flere dårligdomme de kommer i tanke om, han fejler, des bedre (værre) får Argan det.
Komediens form kender vi i Danmark fra den lidt senere Ludvig Holberg, der ofte brugte samme skitse: en tåbelig herre med kloge tjenestefolk – Pernille eller Henrik– der udstiller tåbelighederne og driver gæk med borgerskabet.
I instruktøren Kim Bjarkes stramme og vellykkede bearbejdning af Moliérs sidste teaterstykke, er vægten lagt på det gode komiske håndværk; Den eminente timing og den komiske mimik.
Her fører Ditte Hansen an og når næsten Dirch Passer-agtige højder. Hvor er hun dog dygtig, sjov og underholdende.
befriende komik
Og hvad kan man så lære af det?, kan man spørge sig selv som anno 2011 dansker. Tja…hva’ ska man sige …? Man kan le, grine, give latteren frit løb. Hvis man synes, det er sjovt – og det syntes vi, men humor er en temmelig individuel sag.
Og så – hvis vi bevæger os op i fugle-perspektiv – giver stykket vel et billede på forstillelse, indbildskhed, selvoptagethed, løgn og bedrag.
Det er alle dyder og svagheder som spejler menneskeligheden og dens modsætning – umenneskeligheden, og gør os klogere på os selv og andre. Og det er vel ikke så dårligt?
Næh… det er stor kunst – og gør Moliére, takket være Bjarke og co. vedkommende i vor tid. Og – fandens underholdende. Giv det en chance.
Den Indbildt Syge af Moliére. Instruktion: Kim Bjarke. Scenografi: Camilla Bjørnvad. Folketeatret indtil 16. april.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278