03 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

8. februar 1962 Charonne-massakren

8. februar 1962 Charonne-massakren

Tirsdag, 08. februar, 2011, 10:32:15

Ni kommunistiske medlemmer af fagforbundet CGT bliver dræbt af politiet under en demonstration i Paris.

Den 8. februar 1962 slår det franske uropoliti og specialstyrker ned på en demonstration, der er blevet trængt sammen ved Charonne metrostationen i Paris. I det efterfølgende kaos bliver ni mennesker dræbt.

Fra slutningen af 1950’erne har Frankrig befundet sig i en voldsom politisk omvæltningsperiode, der blandt andet har ført til dannelsen af den såkaldte »Femte Republik« under Charles de Gaulle.

Militærets krig imod selvstændighedsbevægelsen FLN i kolonien Algeriet går dårligt, og også i Frankrig bliver de folkelige protester mod krigen voldsommere og voldsommere.

Især Paris har været hårdt ramt af en blanding af sociale uroligheder og egentlige FLN-aktioner, som alle er blevet mødt med massiv undertrykkelse af højreorienterede terrorgrupper og politiet, der fra marts 1958 ledes af Maurica Papon.

Han er berygtet for de krænkelser af menneskerettighederne, han deltog i som politichef for Vichy-regimet under Anden Verdenskrig.

Ét af de tiltag, Papon griber til for at bremse de folkelige protester, er et udgangsforbud for alle algeriere og muslimer i det hele taget. Den åbenlyst racistiske bekendtgørelse får tusinder til at gå på gaden i protest, og den 17. oktober 1961 kommer det til voldsomme gadekampe i Paris.

Massemedierne forsøger i samtiden og gennem de følgende 40 år at dysse begivenhederne ned, så præcis hvad der sker, står stadig uklart, men formentlig bliver et sted mellem 40 og 200 mennesker myrdet af uropolitiet i samarbejde med  terrorgruppen OAS.

Hvis der hersker tvivl om massakren den 17. oktober, står det til gengæld klart, at demonstrationen den 8. februar 1962 resulterer i, at ni kommunistiske medlemmer af fagforbundet CGT bliver dræbt af politiet. Dermed bliver der, for en tid, lagt en dæmper på protesterne i Paris.

Algeriet opnår sin selvstændighed i marts 1962, men først i 1998 erkender de franske myndigheder deres medansvar for massakrerne i Paris. Samme år bliver Maurice Papon dømt for sine forbrydelser mod menneskeheden under Anden Verdenskrig.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. feb. 2011 - 10:32   03. sep. 2012 - 10:59

Historie