03 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Magthavere og medier støtter hinanden

Magthavere og medier støtter hinanden

Tirsdag, 08. februar, 2011, 10:24:58

Journalister er for ukritiske overfor magthaverne, mener Christoffer Guldbrandsen.

På mediemessen fortalte dokumentarfilminstruktør Christoffer Guldbrandsen i detaljer, hvordan medierne havde ageret efter at hans film, »Den hemmelige krig«, kom frem i 2006. »Vi oplevede en massiv mediestorm. Og historien flyttede sig, væk fra det vi havde afdækket, og over til om filmen var troværdig«
PN

De danske medier har et stort problem.

Det mener dokumentarfilminstruktør Christoffer Guldbrandsen, som deltog på lørdagens mediemesse.

– Journalistikken er for ringe. Tilgangen til magthaverne er for ukritisk, der er opstået et interessefællesskab, der er kommet for tæt, især i den politiske journalistik, siger han og fortsætter:

– Der er mange symptomer på det. Noget, jeg synes er grundlæggende og åbenlyst, er den vandring vi har mellem journalistiske mellemledere og spindoktorer, det som jeg kalder millionerkroners klubben. Du kan gå, fra at være ledende spindoktor for en konservativ minister den ene dag, til at være overdommer og indlandsredaktør på DR den anden dag. Det synes jeg er helt forkert.

– De her bevægelser er dybt problematiske, fordi der er sindssygt mange penge involveret. Der er typisk en fordobling af lønnen i den ene retning og en fordobling af troværdigheden i den anden retning, kan man sige. I det her handelsfællesskab skal man være en del af den her kreds, for ikke at kunne se, at det er problematisk, mener Christoffer Guldbrandsen.

– Oven i købet har vi den bizarre situation i Danmark, at vi har et fagforbund, der organiser både dem, der forsøger at hindre oplysninger i at komme frem, som forvansker og manipulerer oplysninger, og på den anden side dem, der forsøger at gøre det modsatte og trække i den anden retning.

Christoffer Guldbrandsens betragtninger over de danske medier kom efter at han i detaljer havde fortalt, hvordan medierne havde ageret efter at hans film, »Den hemmelige krig«, dokumenterede, at det danske folketing var blevet vildledt af den danske regering om, hvad de danske soldater foretog sig i Afghanistan.

– Vi oplevede en massiv mediestorm. Konklusionen for mig var, at mainstream-medier er utrolig lydhøre overfor magthavernes synspunkter og spin og er operative og personligt involverede.

– Vi oplevede at historien flyttede sig – væk fra det, vi havde afdækket, og over til, om filmen var troværdig. Jo mere de argumenterede, jo mere flyttede vi os væk fra det, som filmen afdækkede.

– Berlingske Tidende og Jyllands-Posten gik fra at være medier til at være politiske aktører i dækningen af sagen. Der var ingen forskel på forsvarsministeriets spin og dækningen i spalterne, sagde Christoffer Guldbrandsen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. feb. 2011 - 10:24   03. sep. 2012 - 10:53

Medier