09 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

10. februar 1355 Studenter skal man ikke spøge med

10. februar 1355 Studenter skal man ikke spøge med

Torsdag, 10. februar, 2011, 10:37:02

I Oxford som i mange andre universitetsbyer er forholdet mellem overklassens studerende og byens borgere og arbejdere ikke det bedste.

Den 10. februar er årsdagen for én af de mest berygtede begivenheder i den engelske universitetsby Oxfords historie, ikke mindst i kraft af det bizarre efterspil, der varer ikke mindre end 600 år.

Universitetet i Oxford er Englands ældste universitet, og har haft undervisning i hvert fald så langt tilbage som året 1096, men som i så mange andre universitetsbyer er forholdet mellem overklassens studerende og byens borgere og arbejdere ikke det bedste.

Den 10. februar i det herrens år 1355 koger gemytterne over, da to studerende, Walter Spryngeheuse og Roger de Chesterfield, sidder og drikker på kroen »The Swindlestock Tavern«. De to unge overklassedrenge klager over øllets kvalitet og ender med at overfalde og gennembanke kroejeren John Groidon.

Byens borgere bliver naturligvis voldsomt vrede over det brutale overfald, og borgmester John de Bereford kræver, at universitetets rektor sætter de to skyldige i arresten.

Universitetet nægter imidlertid pure med henvisning til, at Universitetet er uafhængigt og hævet over byens love. Især den sidste fornærmelse får krudttønden til at eksplodere. Over de næste to dage kommer det til adskillige væbnede sammenstød mellem borgere, studerende og den lokale milits, så hele byen snart ligner en krigszone.

Da røgen letter, er mindst 63 studerende og 30 lokale borgere blevet dræbt. Striden bliver efterfølgende bilagt til Universitetets fordel, da byens repræsentanter underskriver et særligt charter, hvor byrådet forpligter sig til hvert år den 10. februar at gå barfodede gennem byen og betale universitet en bod på én penny for hver dræbt studerende, i alt fem shilling og tre pence.

Den traditionelle ydmygelse af byrådet fortsætter helt frem til 1825, hvor den siddende borgmester nægter at deltage i ritualet.

Konflikten bliver dog først for alvor løst på 600-årsdagen for urolighederne den 10. februar 1955, da Oxfords borgmester bliver tildelt en æresgrad og optaget på universitet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. feb. 2011 - 10:37   03. sep. 2012 - 10:59

Historie