02 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ud på dødsruten i Odense

Ud på dødsruten i Odense

Lørdag, 12. februar, 2011, 10:23:36

Bogen er et festfyrværkeri over de steder, folket, rig som fattig, holdt til når man skulle finde kærester, danse, drikke, diskutere arbejde, politik, fodbold og samleveren.

Bogen er et festfyrværkeri over de steder, folket, rig som fattig, holdt til når man skulle finde kærester, danse, drikke, diskutere arbejde, politik, fodbold og samleveren.

Boganmeldelse af Bjarne Nielsen

Torben Madsens bog om det folkelige liv i den gamle industriby Odense er en beskrivelse af »de steder, vi gik ind, når vi går ud«, det vil sige restauranter, dansesteder og værtshuse.

Bogens omslag er da også prydet af to Odense klenodier, Rock Nalle og Frank A’s træhund Tobias, som alle var på navn med.

Frank A var stedet, hvor blandt andet »Stiftens« journalister og redaktører »boede«. De var nemmere at træffe her end på redaktionen.

Bogen er et festfyrværkeri over de steder, folket, rig som fattig, holdt til når man skulle finde kærester, danse, drikke, diskutere arbejde, politik, fodbold og samleverens umulige adfærd.

Bogen er spækket med røverhistorier, anekdoter og vittigheder, som: »En dværg kom ind, og en af stamgæsterne spurgte ham: ’Spiller du kort? – Nej, sådan er jeg født’«, eller hørt på Tinsoldaten ved firetiden om natten: »Tidligere brugte jeg en masse penge på sprut, damer og hurtige biler. Nu klatter jeg bare pengene væk«.

Det er sjovt at blive erindret om de ture, værfts– og havnearbejderne tog. De startede efter fyraften på Stige Kro og fortsatte til Skibhuskroen, Fatter Jahn, Jyden, Montmartre, Syveren, Den Hvide Hest og sluttede på Ferndale, hvor der serveres suppe. Og så på job igen.

Det kostede dyrt. Af samme grund var der også hustruer, der jagtede deres mænd på værtshusene eller straffede dem ved at lægge ølkapsler på deres rugbrød den følgende dag.

Denne anmelder prøvede turen et par gange, inden socialdemokraterne i byen slagtede hele »dødsruten« og Nørrebro for at gennemtrumfe en motorvej gennem byen.

Et scoop er det, at forfatteren har inddraget en række gæsteforfattere til at belyse byens musik og modeliv.

Denne anmelder er imponeret over den research, der ligger til grund for dette pragtværk om en vigtig del af det folkelige liv. Kulturhistorie når det er bedst. Glæder mig til bind to. Bogen kan i øvrigt købes på diverse vandingssteder. 

Torben Madsen: I Byen i Odense 1950 – 1980 bind 1. 190 sider rigt illustreret. 200 kroner. Forlaget OSEA.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. feb. 2011 - 10:23   03. sep. 2012 - 10:38

Bøger