15. februar 2003 gik millioner af mennesker på gaden i verdenshistoriens hidtil største koordinerede protest imod krig.
Den 15. februar 2003 går millioner af mennesker på gaden verden over i protest imod USA's aggressionspolitik og den forestående krig mod Irak. Det bliver verdenshistoriens hidtil største koordinerede protest imod krig.
Gennem hele 2002 har den amerikanske regering under ledelse af George W. Bush, sekunderet af blandt andre vicepræsident Dick Cheney og forsvarsminister Donald Rumsfeld, ført en massiv international kampagne for at sikre støtte til deres planer om en invasion af Irak.
Påstande om masseødelæggelsesvåben, kontakter til diverse terrororganisationer og trusler imod Europa og USA har fyldt massemedierne overalt i verden i månedsvis i et forsøg på at sikre folkelig og politisk opbakning til at gå udenom FN-systemet og folkeretten.
Desværre for den amerikanske regering og deres støtter i erhvervslivet, som står til at tjene milliarder på krigen, har propagandaen ikke virket efter hensigten – tværtimod har der rejst sig en enorm folkelig protestbevægelse imod krigsplanerne, hvis lige ikke har været set i mere end to årtier. Overalt springer lokale, regionale, nationale og internationale fredsbevægelser op og koordinerer deres aktiviteter i en hidtil uhørt grad.
På det Europæiske Sociale Forum i november 2002 bliver det vedtaget at gøre 15. februar til international protestdag imod krigen, og mobiliseringen begynder overalt i verden. Selve dagen bliver en gigantisk succes med omkring 30 millioner mennesker på gaden i over 600 byer verden over.
Protesten i Rom bliver det største fredsmøde i verdenshistorien med over tre millioner deltagere. Også København er repræsenteret med over 30.000 deltagere i organisationen ”Nej Til Krigs” demonstration.
I sidste ende er den folkelige modstand dog ikke nok til at stoppe krigen, der bliver indledt den 20. marts, men datoen har siden været markeret som en protestdag imod krig verden over.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278