02 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Cuba og fremtiden

Cuba og fremtiden

Torsdag, 17. februar, 2011, 10:24:14

Brian Rasmussens bog om Cuba er blevet opdateret. Det er der kommet en grundig, velskrevet og oplysende udgave ud af, nu også med information om Cuba som turistland.

Cuba – en ø i Caribien er rigt illustreret.
fra bogen

Boganmeldelse af Bjarne Nielsen

Brian Rasmussens bog Cuba – En ø i Caribien fører læseren hen til Castros og 26. juni bevægelsens sejr i 1959, for derefter på forbilledlig vis at gennemgå de forskellige årtier på øen frem til i dag.

Det sker efter en meget grundig behandling af Cubas spændende historie. Det gælder både den tidligste historie, landets første selvstændighed fra 1898 til 1933, og videre til de mange præsidenter, herunder diktatoren Batista, fra 1934 og frem til revolutionen.

Tresserne var et omtumlet årti for den nye revolution. Der var nationaliseringerne, Svinebugt-invasionen, missilkrisen, Che’s forsvinden og død og Cubas solidaritetsarrangementer i Afrika.

Det var også i 1965, at Cubas Kommunistiske parti blev stiftet, selv om deres første kongres først blev afholdt i 1975. Perioden var præget af store ideologiske kampe om den socialistiske vej.

sejre og skuffelser

I halvfjerdserne var det mest markante, at landet blev tilsluttet COMECON, den østeuropæiske handelssamarbejdsorganisation.

Firserne var, blandt andet grundet COMECON, økonomisk gyldne år.

Det var her, at Cubas engagement i Afrika nåede sit klimaks, da Angolas MPLA og de cubanske tropper i et kæmpeslag slog den teknologisk stærke sydafrikanske hær.

Sejren banede vejen for apartheids nederlag. Cuba var også det første land, som Nelson Mandela tog diplomatisk kontakt med.

Alt var ikke lutter lagkage og i 1980 forlod over 125.000 Cuba, skuffede og med andre drømme.

Bogen gennemgår det noget indviklede valgsystem. Her kan man studse over, hvorfor det kommunistiske parti eller masseorganisationerne ikke har ret til at foreslå kandidater til de kommunalpolitiske opstillingsmøder. Det virker underligt at fortroppen, PCC, ikke må stille med kandidater.

Bogens afsnit om PCC er godt, om end for kort. Undertegnede ville for eksempel gerne vide, hvorfor »partiets stiftelse og rolle ikke var blevet diskuteret« og at der går ti år fra stiftelsen til første kongres.

Partiet og ungdomsorganisationen UJC organiserer i dag otte procent af befolkningen som medlemmer.

 Hele bogen igennem fortælles sobert om det komplicerede og omskiftelige forhold mellem Cuba og Sovjet. Fra de gode firsere til Sovjets kollaps, der betød at Cuba mistede 80 procent af sin samhandel over night.

nye tider og problemer

Det førte Cuba ind i »den specielle periode« med mangel på alt og hvor »rationeringsbogen ikke kunne holde hvad den lovede«.

Bogen fortæller grundigt  om, hvorledes »nytænkningen« tog til. Dollaren blev legal og man indførte Joint venture økonomi, der betød  at udenlandske virksomheder  kunne eje 50 % af et firma.

Det betød at Cuba stillede med billig arbejdskraft og jord, mens investorerne kom med kapitalen. Bagmanden var politbureau-medlemmet Carlos Lage, der i 2009 trådte tilbage som sekretær for det cubanske ministerråd.

Bogen kommer ligeledes ind på forholdet USA – Cuba og omtaler de forbryderiske Torricelli- og Helms-Burton love, der legaliserer de mange overgreb og sabotager mod Cuba.

Forfatteren konkluderer, at »det Cuba vi kender i dag, ikke er noget dårligt land at leve i i sammenholdt med de lande, der omgiver det«.

Et håb ser forfatteren også i Cubas samarbejde med de forskellige lande i regionen, herunder naturligvis Venezuela, om end han påpeger faren i afhængighed, Sovjetperioden i erindring.

fremtidens udfordringer

Forfatteren nævner to hovedproblemer for fremtiden. For det første skal landet blive selvforsynende med fødevarer. Over 60 procent bliver importeret, ligesom 84 procent af alle forbrugsvarer.

Det andet store problem er afskaffelsen af det dobbelte pengesystem, der splitter og opdeler befolkningen socialt.

Sluttelig omtaler bogen de ændringer der er sket i ledelsen, uden den, som andre, kan fortælle baggrunden for dem.

Som noget nyt i forhold andre bøger i serien har den en turistinformation, og man kan så håbe de trækker nogle læsere til øen.

Bogen er fuldt opdateret til efteråret 2010 og som i de andre bøger i www.his2rie.dk serien er billedmaterialet samt kilde- og litteraturlisterne flotte og inspirerende.

Brian Rasmussen: Cuba – en ø i Caribien, 2. udgave. 129 sider rigt illustreret 149 kroner. Forlaget Frydenlund.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. feb. 2011 - 10:24   03. sep. 2012 - 10:38

Bøger