02 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Skatteregler truer billedkunstnere

Skatteregler truer billedkunstnere

Lørdag, 19. februar, 2011, 10:44:37

En kraftig opstramning af kravene til kunstforeningernes administration truer nu vækstlaget i dansk billedkunst.

Jens Kromann er sammen med andre kolleger gået i aktion for at få Skatteministeriet til at ændre de skærpede regler for indberetning af kunstværker fra kunstforeningerne som personalegoder.
jenskromann.dk

De mellem 700 og 1000 danske kunstforeninger i danske virksomheder er blevet pålagt at indberette værdien af de kunstværker, der uddeles til medarbejderne med støtte fra virksomheden.

Det vil ifølge både kunstnere og kunstforeninger føre til lukning af hundredvis af foreninger, der drives af frivillig arbejdskraft.

Det siger formanden for Danske Banks Kunstforening, Niels Beierholm til Børsen. Kunstforeningen har netop sagt nej tak til 400.000 ellers gode sponsorkroner fra Danske Bank for derved at undgå indberetningspligten.

– Mange gør som os, mens andre kunstforeninger er ved at lukke. Det rammer branchen meget hårdt, siger Niels Beierholm.

Før var det op til den enkelte medarbejder at indberette den skattepligtige værdi af de kunstværker, som de modtog årligt fra kunstforeningen. Efter de nye skatteregler er det nu kunstforeningernes opgave.

– Hvis vi skal følge reglerne, bliver vi nødt til at offentliggøre indkøbspriserne før medlemmerne vælger kunstværker, og så kommer de til at vælge med hjernen i stedet for med hjertet, forudser han.

Danske Bank Kunstforening har 3500 medlemmer. Den udlodder 330 kunstværker i 2011.

vækstlaget truet

Blandt landets billedkunstnere vækker de nye regler bekymring. De er i forvejen blandt de lavest lønnede kreativarbejdere, samtidig med at kunstbranchen er hårdt ramt af finanskrisen.

Derfor er kunstmaler Jens Kromann sammen med flere kolleger gået sammen om at få skatteminister Troels Lund Poulsen (V) til at ændre reglerne.

– Konsekvenserne af reglerne er, at de forskellige kunstforeninger siger, at de ikke kan drive foreningen længere, siger han til Børsen.

Han er især bekymret for, hvordan det vil påvirke billedkunstens vækstlag, hvis flere hundrede kunstforeninger i virksomhederne lukker.

– Når der forsvinder en masse udstillingssteder, mister de mindre etablerede navne muligheden for at vise deres ting fre, og de får væsentligt sværere ved at sælge deres kunst, vurderer Jens Kromann.

forskellig dagsorden

Der er ikke nogen bagatelgrænse for værdien af kunstværker i de nye skatteregler.

Skatteministeriet kommer i slutningen af februar med et udkast til revision af reglerne for indberetning af personalegoder, men det er uvist om ændringerne kommer kunstforeningerne til gode.

Konsekvenserne af skattereglerne for kunstnere og kunstforeninger er i direkte modstrid med regeringens egen erklærede målsætning om at støtte kunstlivet.

Ved sin tiltrædelse i 2001 vars­lede Venstre og Konservative, at kulturlivets økonomiske forhold blandt andet kunne gavnes ved at styrke virksomhedernes investeringer i kunst.

Derfor indførte daværende kulturminister Brian Mikkelsen i 2005 nye regler på området. Det gav virksomhederne lov til at afskrive kunstkøb på samme måde som en maskine eller en bil over flere år. Desuden fik de ret til at fradrage den fulde værdi af gaver til kulturinstitutioner.

På grund af de nye skatteregler kan det ikke længere betale sig for virksomhedernes kunstforeninger at modtage sponsorpenge eller indkøbte kunstværker.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kulturministeriet på grund af sygdom.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. feb. 2011 - 10:44   03. sep. 2012 - 10:41

Billedkunst