En ny bog og dvd om indvandreren Bilal Abdallah tegner et portræt af en mønster-indvandrer til skræk og advarsel for andre.
boganmeldelse af Irene Clausen
Bilal Abdallah er den absolutte hovedperson, både i filmen og i bogen. Han står som fyrtårnet som de andre, såvel redaktøren Søren Marcussen som en række integrationsfolk flokkes omkring og bruger som udgangspunkt for deres indlæg i bogen.
Bilal er palæstinenser, født i flygtningelejren Al Rachid i Libanon i 1976, det vil sige i starten af borgerkrigen (1975-1990). Som 11-årig kom Bilal til Danmark hvor han blev ført sammen med sin familie i Gellerup Parken i Århus. I dag skriver han digte og spiller teater.
Filmen og bogen krydsklipper mellem barndommen under borgerkrigen i Libanon og livet i Danmark. Bibal er meget bevidst om hvad krigen har gjort ved ham, og der går ikke en dag uden at han mindes krigens rædsler. Og når han ser så positivt på Danmark, skyldes det hans glæde over at opleve trygheden her.
Bilal mener ikke at Pia Kjærsgård er racist, hvilket han begrunder med at hun jo ikke er ude på at slå ham ihjel! Som barn i Libanon overværede han henrettelser og tab af familiemedlemmer.
Bilal elsker det danske sprog og alle de chancer som Danmark har givet ham. Han mener at han selv »tilhører fremtiden«, eftersom han forsøger at blive en del af Danmark, hvorimod hans mor og flere af dem i Gellerup »bor i fortiden«, da de ikke taler dansk, kun ser arabisk TV og rejser på ferie i Libanon i stedet for at rejse rundt i Danmark!
Dermed lever Bilal perfekt op til den herskende udlændingepolitiks normer: han taler dansk, kender danskere, flytter ud af »ghettoen« og forsørger sig selv. Han er med andre ord den mønster-indvandrer som den herskende klasse elsker at rose.
Dermed risikerer Bye Bye Beirut projektet at få andre unge der måske ikke er så heldige som Bilal, til at føle skam over deres utilfredshed med Danmark og den danske »udlændingepolitik«.
Bogens 15 debatindlæg, der er skrevet af politikere, politifolk, skolefolk, integrationsmedarbejdere med flere, virker i denne sammenhæng som fyld. De behandler en række integrationsspørgsmål som identitet, tilhørsforhold, krigstraumer og ghettospørgsmål. Men de byder ikke på meget nyt og interessant for folk der i forvejen følger med i integrationsdebatten!
Udgivelsen rummer en videofilm på DVD og en antologi med digte af Bilal, en række debatindlæg om integrationspolitik og dele af filmens tekster.
Søren Marcussen:Bye Bye Beirut – et sjælebillede-perspektiv om krig, angst og livets skønhed baseret på Bilal Abdallahs livshistorie. 128 sider illustreret i farver. 249 kr., Frydenlund.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278