02 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

At gå i døden for sin kunst

At gå i døden for sin kunst

Tirsdag, 15. marts, 2011, 11:13:08

Den amerikanske filmskaber Varick Frissell kan skrive sig ind i historien som et offer for Hollywoods evige jagt på det perfekte dramatiske stykke filmstrimmel.

15. marts 2931

Den 15. marts 1931 sidder et stort gammelt træskib fast i isen ud for Newfoundland, da det pludselig gennemrystes af en voldsom eksplosion og kort efter synker omspændt af flammer.

Blandt de dræbte ved eksplosionen er den amerikanske filmskaber Varick Frissell, der har chartret skibet til sit store filmprojekt og nu selv er blevet offer for sin egen jagt på det perfekte billede.

Frissell har haft den berømte dokumentarist Robert Flaherty (»Nanook of the North«) som sin mentor gennem sin uddannelse på Yale, og ligesom sit forbillede er han fascineret af Newfoundlands isnende kolde ødemarker.

I 1929 begynder han et samarbejde med det store filmselskab Paramount om en stort anlagt Hollywood produktion, der skal skildre det barske liv som sæl- og hvalfanger i Arktis.

Frissell hyrer det gamle fangerskib »SS Viking«, der blandt andet har været brugt af den norske opdagelsesrejsende Fridjof Nansen, og den opdagelsesrejsende kaptajn Bob Bartlett til at danne den perfekte realistiske baggrund for sin film.

Gennem 1930 filmer Frissell gennem en sæson »SS Viking« og dens besætnings sælfangst ved Quidi Vidi.

En grov klipning af filmen får premiere i Newfoundlands hovedstad St. John's den 5, marts 1931, men desværre ikke med stor succes.

Paramounts producere bliver enige med Frissell om, at filmen mangler nogle dramatiske scener, og få dage senere sætter »SS Viking« atter kursen nordpå for at filme, hvordan besætningen sprænger sejlrender gennem isen med dynamit.

Den 15. marts har skibet imidlertid sat sig fast i isen, da lagret af dynamit pludselig detonerer og sprænger hele stævnen af »SS Viking«, der bryder i brand og synker kort efter.

27 af de ombordværende på skibet bliver dræbt øjeblikkeligt, mens de fleste af de resterende 110 overlever og klarer den grufulde vandring over isen eller bliver samlet op af andre fartøjer i nærheden.

Kaptajn Bartlett, der er blandt de overlevende, fortsætter de næste 15 år som kaptajn på forsknings- og patruljeskibe i Arktis, mens Frissell kan skrive sig ind i historien, som et offer for Hollywoods evige jagt på det perfekte dramatiske stykke filmstrimmel.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. mar. 2011 - 11:13   03. sep. 2012 - 10:59

Historie