Der er masser af vigtig viden og væsentlige argumenter i kampen mod dagligdagens diskrimination i »Racisme i historisk perspektiv«.
boganmeldelse af George Zeuthen
Racisme er et begreb, som bruges i det moderne Danmark i flæng. Specialet af folk fra højrefløjen kan man komme ud for, at kritik af Dansk Folkeparti bliver udlagt som racisme.
Netop derfor er der brug for nogle entydige definitioner og forklaringer og her skærer den amerikanske professor George M. Fredericksons bog Racisme i historisk perspektiv igennem med præcise beskrivelser af, hvad racisme er.
Bogen er metodisk opbygget med tre hovedafsnit, for at forklare udviklingen i begrebet racisme:
1. Antikkens frembrydende racisme.
2. Den moderne racismes opkomst, med fokus på antisemitisme, hvid overmagt og apartheid i det 18. og 19. århundrede.
3. Racismen i det 20. og i det begyndende 21. århundrede
fra slaver til satan
Bogen er en spændende historisk gennemgang af, hvordan synet på andre mennesker – set udfra en europæisk synsvinkel – har ændret sig.
Bogen starter med det romerske slavesamfund, hvor mennesker af alle slags levede sammen, og hudfarve og kultur betød kun lidt, og fortsætter med middelalderens religiøse had mod mennesker, hvis tro afveg fra den katolske.
Det gik ikke blot ud over jøder, men også muslimer, da Islam manifesterede sig som religion. Grundigt behandles det 12 og 13. århundredes kristne syn på jøderne og muslimer, hvor forfatteren underordner datidens religiøse intolerance.
Bogen anlægger en økonomisk og social synsvinkel i synet på, hvorfor jøderne blev udpeget som Satans yngel, grådige lånehajer og lignende, for at legimetere, at jøderne blev brugt som syndebukke. Den forklarer ligeledes, hvordan europæere legitimerede korstogene for at sikre sig den givtige handel i og omkring Middelhavet.
Bogen fortæller om de teologiske og »videnskabelige« argumenter, som blev fremført da Europa underlagde sig verden og racismen skiftede fokus. Den vendte sig nu specielt mod sorte afrikanere, da man i Nord- og sydamerika havde brug for billig arbejdskraft og fandt denne ved at føre millioner af sorte mennesker over Atlanten som slaver.
I det 17- og 18 århundrede levede tanken om jødernes og jordens sorte menneskers religiøst betingede forbandelse videre. Denne tanke fik følgeskab af en herskende tanke om at hvide menneskers racemæssige fortrin, der dog blev mødt af Oplysningstidens humanisme.
Jøder i flere europæiske lande fik det nemmere, og ud fra ændrede religiøse synspunkter begyndte flere og flere at tale imod slaveri af sorte mennesker.
Dette betød imidlertid ikke, at racismen blev mindre. I blandt andet USA, hvor slaveriet blev afskaffet efter den Amerikanske Borgerkrig, fortsatte racismen uanfægtet, mens jøder i flere europæiske byer blev henvist til at leve i ghettoer.
hitler og apartheid
Forrige århundredes racisme gennemgås detaljeret.
Både den ultimative nazistiske, hvor Hitlerfascismen havde som mål at udrydde alle verdens jøder, til den Sydafrikanske apartheid, der – og det er en vigtig lære – blandt andet blev afskaffet på grund af et folkeligt internationalt pres.
Efter en veldokumenteret historiske gennemgang af fortidens racisme springer bogen ind i den moderne verden og fortæller overbevisende om den nutidige racisme.
Den forklarer den moderne internationale islamofobi og hvordan den ytrer sig rundt om i verden.
Da forfatteren er amerikaner, lægges tyngden på den amerikanske racisme vendt mod negre, men mange af de beskrevne forhold kan genfindes i den danske debat omkring flygtninge og indvandrere.
Bogen er tung og koncentreret at læse, men holder man ved, får man stærke argumenter mod den moderne danske racisme og fremmedfjendtlighed. Derfor kan bogen anbefales til alle der i dagligdagen møder racisme og væmmes ved den.
Bogen burde i øvrigt være pligtlæsning for alle Dansk folkepartis medlemmer og vælgere. Bedre kan det ikke siges.
Racisme i historisk perspektiv. George M. Frederickson. 189 kroner, Askholms forlag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278