Et stort flertal danskere afviser brugerbetaling på TV2, som Folketinget har vedtaget. I stedet foreslår serorganisationerne at genindføre betaling over licensen.
En undersøgelse fra Green analyseinstitut viser, at hele 67 procent af danskerne er modstandere af at betale 150-200 kroner om året for at se TV2 fra 2012.
Kun 21 procent af de spurgte er tilhængere af brugerbetaling på TV2, mens 12 procent er i tvivl.
Undersøgelsens resultat står i skarp modsætning til den aftale, som partierne bag den mediepolitiske aftale fra 2009 indgik for to uger siden. Den omfatter Folketingets partier undtagen Enhedslisten
Ifølge den skal det i fremtiden koste penge at se TV2, og pengene skal opkræves hos de enkelte husstande. Den model kritiseres voldsomt af landets lytter- og seer-organisationer.
De peger på, at det er en dyr løsning for seerne. Blandt andet kræver distributørerne af tv-kanaler som YouSee ekstra betaling, hvis en tv-kanal pålægges brugerbetaling.
I stedet mener SLS (Samarbejdsforum for Danske Lytter- og Seerorganisationer), at TV2’s økonimi skal sikres over licensen, som det var tilfældet før den blev forbudt af EU-Kommissionen i 2004.
licensbetaling
Lea Rosfort er formand for Arbejdernes Lytter- og Fjernsynsforbund (ARF-Multimedie), som er med i SLS. Hun kan ikke forstå, at landets seere skal til lommerne på et tidspunkt, hvor TV2’s økonomi er i fremgang.
– Stationens økonomi har ændret sig en del siden krisen i 2008. Reklamesalget er stigende, og nichekanalerne giver overskud. De påstår, at det betaler for hovedkanalen, men det tror jeg ikke på, siger Lea Rosfort til Arbejderne.
Hun kritiserer skarpt, at politikerne har overladt det til TV2 at bestemme prisen på brugerbetalingen.
– TV2 får selv mulighed for at fastsætte beløbet. Det finder ARF-Multimedier helt uacceptabelt, siger Lea Rosfort. Hun efterlyser samtidig en mediepolitik, der opfylder det oprindelige formål med TV2.
– Vi ønsker et stærkt TV2 som et public service-alternativ til Danmarks Radio, men så må politikerne indrette mediestøtten, så det hele bliver betalt over licensen, lige som før EU blandede sig i 2004, slutter Lea Rosfort.
TV2’s licensindtægter forsvandt dengang, da EU-Kommissionen fastslog, at det var ulovligt at blande statsstøtte og reklamekroner. Den forlangte samtidig, at TV2 skulle betale ialt 1,1 milliarder kroner tilbage til den danske stat. Afgørelsen er senere blevet underkendt af EF-Domstolen.
billig løsning
TV2’s administrerende direktør Merete Eldrup hilser beslutningen om brugerbetaling velkommen og mener, at det vil være til fordel for alle.
– Valget står mellem dårligere gratis-tv eller tv i den nuværende kvalitet, mod at alle danskere betaler for at se med, sagde Merete Eldrup sidste torsdag ved en høring på Christiansborg.
Den var arrangeret af SLS, Det nye Public Serviceråd og MediaWatch, som alle har kritiseret indførelsen af brugerbetaling fra 2012.
Dét ser Merete Eldrup intet problem i.
– Jeg har intet problem med at forsvare brugerbetalingen. Prøv til sammenligning at se på, hvad en avis koster om dagen, og så på, hvad man får på TV2’s hovedkanal en hel måned, sagde tv-direktøren.
TV2 anslår, at det vil koste mellem 10 og 12 kroner at abonnere på hovedstationen og dens regionale kanaler.
TV2 blev oprettet i 1989 for at bryde Danmarks Radios monopol på radio og tv. I 2008 stod det klart, at stationen havde opbygget en gæld på 860 millioner kroner.
Det skete på et tidspunkt, hvor regeringen ihærdigt forsøgte at sælge TV2. Til sidst måtte daværende kulturminister Brian Mikkelsen ile den kriseramte station til hjælp med et statsgaranteret lån på en halv milliard kroner.
I 2009 indgik partierne bag medieforliget den principielle aftale om brugerbetaling, der nu er vedtaget.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278