Et udsolgt musikhus på Badeanstalten i Slagelse kunne opleve en forrygende koncert med den Danmarks-baserede danse- og musiktrup Arte Flamenco.
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/07-flamenco-068.jpg)
flamencokoncert af Ib Olsen
Onsdag aften i slutningen af marts var Arte Flamenco på scenen i Badeanstalten i Slagelse, og musikhuset kunne glæde sig over, at der var udsolgt til koncerten.
Arte Flamenco har base i Danmark, men gruppen er sammensat af musikere fra fire forskellige lande.
Flamenco i sin nuværende form stammer fra de sydlige spanske provinser, Andalusien. Det er en musik-, sang- og dansetradition, der første gang registreres som et selvstændigt udtryk i 1780’erne, en musikform der af os nordeuropæere opleves som meget »fremmedartet«:
Dramatisk, indadvendt og inderlig, melankolsk og ofte nærmest klagende, til andre tider sprudlende festlig, sensuel, legende og utroligt dynamisk – altid bevægende med de store følelser i spil.
Moderne andalusisk flamenco er bygget op omkring en række meget forskellige danse, der tilsammen kaldes flamenco.
Arte Flamencos danser er den unge spanske flamencostjerne Carlos Carbonell. Han behersker sin krop på en helt utrolig måde, og han viste at han også kan synge i et enkelt langt sangnummer.
Også de to guitarister, svenske Emil Pernblad og den finsk bosatte Ramon Maronier beherskede deres instrumenter fuldkomment. Dertil kom en glimrende vokalist, Thierry Boisdon fra Frankrig men bosat i Danmark, samt en cajon-spiller, Manuel Cabrales, Spanien.
Caja er det spanske ord for kasse, og en cajon er en trækassetromme, hvor tonehøjden ændrer sig afhængig af, hvor man slår på kassen.
Arte Flamenco begyndte med solodans, ledsaget af håndklap. Danseren bevægede sig fremover scenen – tilsyneladende uden at løfte fødderne fra gulvet – og slog samtidig rytmen med fødderne.
Ud over dans og musik består flamenco af sang. Denne cante jondo eller cante gitano (sigøjnersang, red.) kan virke ret voldsomt på en dansker, for sangeren krænger hele sin sjæl ud.
Det nærmeste vi kommer herhjemme er vel Poul Dissing, som jo heller ikke er bange for at udtrykke sig fuldt ud.
Arte Flamenco var en meget stor koncertoplevelse, der varede to timer. Publikum kvitterede spontant med et langt, stående bifald.
Koncerten var samtidig afslutningen på en større turné rundt i Danmark.
Oplev mere flamenco på VerdensKulturCentret den 20. april samt på Louisiana Flamenco Festival den 11. til 13. maj.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278