07 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Humaniora nedlægger fortiden

Humaniora nedlægger fortiden

Torsdag, 28. april, 2011, 09:23:05

Københavns Universitets planer om at nedlægge undervisning i sprog som klassisk græsk og latin truer ifølge ni museums-folk fremtidens arbejde med at forstå fortiden.

Oversættelserne af antikke forfattere, som her Ovids Bitterligheder af den klassiske filolog Otto Steen Due, lå længe øverst på danske forlags bestseller-lister. Denne formidling af vort fælles historiske grundlag er nu i fare, mener ni forskere på Ny Carlsberg Glyptoteket.
Bogforside: Peter Brandes

Det Humanistiske Fakultet ved Københavns Universitet har lavet en strategi for sine fremtidige uddannelser.

»Strategi for fremtidens uddannelseslandskab« opstiller en række fælles, konkrete kriterier for områder. Det gælder blandt andet krav til økonomi og mulighed for beskæftigelse på de enkelte studier.

Nu advarer ni museumsfolk fra Ny Carlsberg Glyptotekets forskningsmiljø mod at forlange alle krav i den nye plan opfyldt på samtlige fag.

Det sker i et indlæg i Politiken af blandt andet Glyptotekets vicedirektør Anne Marie Nielsen og museumsinspektør Mogens Jørgensen, Ægyptisk samling.

De forudser, at kravene til økonomi og til antallet årlige kandidater vil lukke små, men væsentlige fag som latin og oldgræsk.

Det vil ifølge forskerne true det humanistiske grund­arbejde i fremtiden, fordi arven fra antikken og de gamle kulturer fra Mellemøsten er »væsentlig for vores verdenssyn og samfundets indretning«.

– Humanistiske fag handler om noget så væsentligt – og økonomisk umåleligt – som historisk bevidsthed og globalt udsyn, skriver de ni museumsfolk i et indlæg i dagbladet Politiken.

De henviser til, at Ny Carlsberg Glyptoteket med sin internationalt berømte antikke samling har brug for medarbejdere, der behersker græsk og latin.

– Det er en absolut forudsætning for Glyptotekets faglige arbejde, at der fortsat vil være rekruttering af en dansk funderet kompetence på kandidatniveau inden for sådanne fag (oldgræsk og latin, red.), understreger de ni museumsfolk.

– Det noget uklare og undertiden selvmodsigende billede, der er udtrykt i KU’s »Strategi for fremtidens uddannelseslandskab« vækker bekymring for, at det lange , nødvendige perspektiv ofres for simpel rentabilitet, slutter indlægget.

Kirsten Refsing, dekan på Københavns Universitets Humanistisk Fakultet, ser dog ingen risiko for, at de små fag for alvor kommer i klemme.

- Det har været fremme i medierne, at vi var i gang med at lukke en række af vores små uddannelser, men det er ikke rigtigt, skriver hun på fakultetets hjemmeside.

Ifølge dekanen har man valgt at samle de små fag under én studieordning af økonomiske og studiemæssige årsager.

– Det giver mindre administration og mulighed for at tilbyde de studerende mere undervisning og et dynamisk studiemiljø, siger Kirsten Refsing.

Det fremgår af hjemmesiden, at en uddannelse, der  ved udgangen af 2014 ikke opfylder fakultetets krav, vil blive helt eller delvist lukket.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. apr. 2011 - 09:23   03. sep. 2012 - 11:01

Kulturpolitik