07 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

– Vi kunne sige nej, og vi sagde nej

– Vi kunne sige nej, og vi sagde nej

Lørdag, 07. maj, 2011, 11:38:46

En gruppe medie-aktivister har sammen med den gamle modstandsmand Per Mortensen genskabt en af Danmarkshistoriens største sabotageaktioner.

I marts 1945 sprængte en gruppe sabotører fra BOPA radiofabrikken Always i luften. Blandt deltagerne i denne aktion var Per Mortensen. Aktionen blev i øvrigt filmet og sendt til BBC i Storbritannien som bevis på, at den danske befolkning var aktiv i modstanden mod besættelsesmagten.
Google.com

webdokumentar Af Benjamin Carl Egerod

Lidt før klokken 18 torsdag den 5. maj begiver Per Mortensen, 86, sig ind i Demokratihuset på Vesterbro i København.

Lige inden for døren til forsamlingshusets store lokale møder han Anne Andersen. De omfavner hinanden og efter en kort ordveksling, fortsætter Per rundt i lokalet og hilser, inden han sætter sig ned.

Vi er til premiere på webfilmen Bomben i Boyesgade, der med Per Mortensen – den tidligere modstandsmand og sabotør – som guide, genoplever sprængningen af radiofabrikken Always under den tyske besættelse af Danmark.

Aktionen er blandt andet blevet legendarisk, fordi den blev optaget live og udsendt af BBC. Da det skete var Anne Andersen fem år – og boede i boligblokken overfor fabrikken.

Always producerede vigtigt krigsmateriel for besættelsesmagten. Som Per Mortensen siger i filmen, var det komponenter, som man vidste ville »ende i maven på en russer, eller en englænder eller smadrer børn et eller andet sted«, og, som han fortsætter: »så er det da bare at ødelægge den.«

I det hele taget er filmen et politisk statement. Og mens vi følger Per Mortensen rundt i Boyesgade og den tilstødende Brorsonsgade – skueplads for bombeaktionen den 21. marts 1945 – beretter han om handlingsforløbet og ikke mindst sine egne bevæggrunde for at gå ind i modstandsbevægelsen.

Som han siger, »da tyskerne skulle tabe krigen, og det kunne ikke gå hurtigt nok, så var det bare at sprænge den, der var ikke andre muligheder«.

Og selv om Anne Andersen dengang fik et chok for livet, bærer hun ikke nag - tværtimod fortæller hun Arbejderens udsendte, at hendes familie hadede tyskerne, og at hun synes, at ”modstandsfolkene var utroligt modige mænd”.

”Vi har meget at takke folk som Per Mortensen for”, fortæller hun, og netop derfor er der bestemt ikke kold luft i mellem dem, da de mødes i Demokratihuset.

På trods af, hvad der må have været et enormt film- og lydmateriale, har filmskaberne Jetsam, Monsun, Rabotnik og Christian Bille lavet en velfortalt kortfilm med en spilletid på kun syv minutter.

Filmens fortælleteknik, der er stram og livlig, understøtter med sin rykvise klipning den hektiske udvikling i en af Danmarkshistoriens mest spektakulære sabotageaktioner.

Bomben i Boyesgade berører mange emner, der stadig er højaktuelle. Blandt andet diskuterer den kort forskellen mellem frihedskamp og terrorisme.

Netop derfor er min eneste anke, at filmen ikke forsøger at føre tråden op til nutiden. Den undgår at trække paralleller til nutidens frihedskæmpere overalt i verden.

Som portræt af en af dansk besættelseshistories helte er Bomben i Boyesgade helt igennem glimrende. Det er et stærkt bidrag til udbredelsen af kendskabet til besættelsestiden og modstandskampen - især blandt unge.

Den fortæller historien om en gruppe unge danske arbejdere, der havde fået nok af besættelsesmagten og gennemførte en af de største aktioner foretaget på dansk jord.

”Vi kunne sige nej, og vi sagde nej,” siger Per Mortensen. Det er den arv, den unge generation skal tage op i sin kamp mod nazisme, fascisme og fremmedhad.

Bomben i Boyesgade. Instruktion: Nikolaj Heltoft, Ulrik S. Kohl, Rune Bødker & Mikkel Skov Petersen. Længde: 7 minutter. Se den på facebook/bomben-i-boyesgade

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. maj. 2011 - 11:38   03. sep. 2012 - 10:50

Film