27 Feb 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Portræt af den rå kapitalisme

Portræt af den rå kapitalisme

Lørdag, 11. juni, 2011, 12:10:07

Få har som den amerikanske forfatter Upton Sinclair skildret den rå, kyniske kapitalisme i sin mest uforfalskede form.

boganmeldelse af Bjarne Nielsen

»Jeg sigtede efter offentlighedens hjerte, men ved et tilfælde ramte jeg den i maven«

Således kommenterede den amerikanske socialist, forfatter og journalist Upton Sinclair sin succes med gennembrudsromanen Junglen fra 1906 som var »Tilegnet Amerikas arbejdere« og som Sohns forlag nu genudgiver i serien Sohn–klassikere.

Junglen er et gribende portræt af en vild og brutal kapitalisme.

Bogens hovedperson, personifikationen af storbyens arbejderklasse, er litaueren Jurgis Rudkus, som sammen med sin familie og elskede Ona, ankommer til USA i starten af 1900 tallet, med drømmen om et nyt og bedre liv. De slår sig ned i Chicagos store slagteridistrikt hvor der fandtes kæmpeslagterier med op til 30.000 ansatte.

Rudkus er naiv og analfabet, og de jobs han og familien får, er usselt betalt og nedslidende. De opdager også, at et kapitalistisk samfund er et, hvor alt og alle snyder og bedrager og sin egen lykkes smed.

Kort sagt - jungleloven hersker! Familien synker til bunds i en syndflod af ågerrenter, sygdom og fattigdom.

Efter at Ona, som han er blevet gift med, dør i barselssengen, og sønnen drukner i gadens mudder, flygter Rudkus på landet, men erfarer at de fattige heller ikke her har menneskelige levevilkår.

Han vender tilbage til Chicago og går her i hundene indtalt en socialistisk agitator af Joe Hill–skolen får ham til at se »lyset«, hvorefter han bliver inddraget i den socialistiske og revolutionære bevægelse.

Ikke mange bøger har beskrevet den kyniske kapitalisme bedre end Sinclair gør i Junglen. Sinclair havde måske drømt om bogen ville udløse en revolution, men i stedet var det de gennemresearchede beskrivelser af hvordan kødet blev behandlet, der forargede. Det udløste indførelse af sundhedskontrol på de amerikanske slagterier.

 Denne bog kan ikke anbefales nok. Den bør stå i enhver klassekæmpers reol. Bogens emner udbytning, immigranters forhold og kampen for socialisme er alle fortsat aktuelle.

Upton Sinclair Junglen. 350 sider 299 kroner. Sohns forlag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. jun. 2011 - 12:10   03. sep. 2012 - 10:38

Bøger