Antarktis-traktaten er historisk, fordi det er den første internationale aftale om afmilitarisering mellem de stridende parter i den Kolde Krig.
Den 23. juni 1961 træder den første internationale traktat om Antarktis i kraft.
Aftalen er bemærkelsesværdig, ikke kun fordi den sætter rammerne for de underskrivende staters brug af det frosne kontinent, men også fordi det er den første internationale aftale under den Kolde Krig, der specifikt begrænser stormagternes brug af militær og samtidig opretter verdens første atomvåbenfri zone.
Op gennem det 20. århundrede er Antarktis blevet genstand for interesse fra eventyrlystne opdagelsesrejsende, forskere og stormagter, der forsøger at erklære deres overherredømme over den frosne ødemark.
Med optrapningen af den kolde krig gennem 1950’erne har det ubeboede kontinent også fået strategisk betydning på grund af mulighederne for at etablere hemmelige militære baser, forskningscentre og øvelsesområder.
Især er frygten stor for, at det skrøbelige klima og dyreliv skal blive ofre for atomprøvesprængninger.
I december 1959 bliver den første internationale traktat om antarktiske forhold fremlagt til underskrivelse. Denne traktat anerkender godt nok stormagternes principielle ret til at opretholde historiske territorialkrav i Antarktis, og giver endda USA og Sovjetunionen speciel tilladelse til i fremtiden at fremsætte nye krav, men i bund og grund har traktaten til formål at beskytte kontinentet imod følgerne af den Kolde Krig.
I traktaten erklæres det, at Antarktis fremover kun må anvendes til fredelige formål, og enhver militær aktivitet, inklusive atomforsøg, er strengt forbudt.
Samtidig understreges det, at på Antarktis hersker der total frihed for forskerne til at samarbejde, og alle de underskrivende parter har fri adgang til alle baser på kontinentet uanset nationalitet.
Da Antarktis-traktaten træder i kraft den 23. juni 1961 er det historisk, fordi det er den første internationale aftale om afmilitarisering mellem de stridende parter i den Kolde Krig og en aftale som samtidig skaber verdens første, og største, atomvåbenfri zone.
Traktaten er stadig i effekt i dag med 47 deltagende lande, blandt andet Danmark.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278