I det rige Danmark lever mindst 5000 mennesker uden tag over hovedet. På årets Roskilde Festival kan du på egen krop mærke, hvordan det er at være hjemløs.
De fleste af os støder på dem rundt om i de danske byer.
Foran Netto sælger én ”Hus Forbi”, mens en anden sover på en seng lavet af pap. Vi ser dem udendørs og i al slags vejr.
Men de færreste af os har nogen som helst idé om, hvordan det føles ikke at have et sted, vi kalder hjem.
På Roskilde Festival 2011 kan du som festivaldeltager for en stund bevæge dig ud af øltågerne og urinstøvet og træde i de hjemløses sko og opleve, hvilke daglige problemer hjemløse kæmper med.
Og det er netop idéen bag. Man skal mærke hjemløselivet på egen krop.
– Festivalen er et idealistisk foretagende, og vi vil have folk til at være med i det, sagde Christina Bilde, talskvinde for Roskilde Festival på et pressemøde for nyligt.
Welcome to Poor City!
Og for dem som vover skridtet, venter en oplevelse: En labyrintisk fattigdomsby så stor, at man nemt kan fare vild.
Velkommen til Poor City! I Poor City kan du få en bitter smagsprøve på, hvad det vil sige at leve som hjemløs i dette overdimensionerede brætspil, hvor du selv er brikken.
På sin vej gennem den enorme containerby kan du blandt andet spise kål tilberedt af de såkaldte ”kålkællinger”, se film, foredrag og uploade dine egne billeder til et fotogalleri.
Poor City ligger ved Bycenter Øst og åbnede i lørdags samtidig med campingområdet. Det er skabt i samarbejde med organisationerne Projekt Udenfor, Danwatch og Center for positiv integration.
Tag et Standpunkt
Med kampagnen Standpunkt intensiverer Roskilde Festival det holdningsmæssige fokus, og i år er Standpunkts tema fattigdom og ulighed.
Kampagnens mål er at få en officiel fattigdomsgrænse i Danmark, noget som den borgerlige regering er modstander af.
– Når vi sætter overliggeren højt og har et mål, der går på at få indført en officiel fattigdomsgrænse i Danmark, er det, fordi vi mener, at der er brug for en indikator, som man kan sætte mål ud fra og handle aktivt efter, siger Christina Bilde, talskvinde for Roskilde Festival.
I år sætter festivalen også fokus på diskrimination mod romaer, som mange festivalgæster ser på festivalen i færd med at samle flasker.
Ved sidste års festival var flere romaer udsat for racistiske tilråb fra festivalgæster og nogle lejre havde hængt skilte op med tekster som ”No fucking gypsies!”.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278