Roskidle Festival kæmper mod fattigdom, men samarbejder samtidig med tøjgiganten Hennes & Mauritz, som får syet tøj af underbetalte syersker i Asien.
I dag åbner Roskilde Festivallen for fire dages intensiv kultur. Festivallen er kendt for sin »bevidste forbrugerisme« og årets tema er fattigdom og ulighed.
Men i år har 1600 udvalgte festivalgæster samtidig mulighed for at købe sig ind på den eksklusive »Reboot Camp«, som drives af tøjgiganten Hennes & Mauritz i samarbejde med Roskilde Festivallen. H&M bliver skarpt kritiseret af organisationer som Clean Clothes Campaign, Mellemfolkeligt Samvirke og Action Aid for at fastholde syersker i Asien i netop fattigdom.
LÆS ARTIKEL: "Tøj-gigant bag Roskilde-luksus underbetaler syersker"
Arbejderen har konfronteret Roskilde Festivals talsperson, Christina Bilde, med paradokset.
– Jeg kan ikke se paradokset. Jeg ved ikke noget om, at H&M skulle behandle deres arbejdere rundt om i verden ordentligt. Samarbejdet giver mening for os, især fordi det er Fashion Against Aids (mode mod aids, red.) og vi lægger også vægt på, hvad de bidrager med for vores gæster. Så at slå ned på en enkelt ting, det kommer vi ikke til at gøre, siger hun.
Har I undersøgt H&M godt nok før I indgik i partnerskabet?
– Der er ingen tvivl om, at vi kan gøre det bedre, men ud fra de muligheder vi har, synes jeg vi har gjort det godt nok. Og de realistiske muligheder er at se på virksomhedens CSR-papirer (Corporate Social Responsibility, red.).
Er det ikke naivt kun at tale med firmaet, læse deres CSR og så holde et møde med dem, uden at tale med organisationerne, der kritiserer dem?
– Der er jo altid to sider af samme sag. Og H&M vil jo givet sige noget andet. Vi vil hellere samarbejde med H&M og prøve at rykke noget sammen end at opsige samarbejdet bare fordi nogen siger noget dårligt om dem.
– Jeg kunne sagtens forestille mig, at vi ville starte en dialog med de organisationer, du nævner, men det er ikke sikkert, at det så vil betyde, at vi på det grundlag opsiger samarbejdet.
Er der nogle grænser for, hvem I vil samarbejde med? Kan man forestille sig, at Mærsk får en stand herinde?
– Jeg vil nok have svært ved at se Mærsk sætte en stand op, men hvad nu hvis Mærsk leverede gratis CO2-venligt brændstof til os, så vores billetpriser kunne sættes ned til glæde for publikum? Jeg vil nødig sige: Den virksomhed duer, den virksomhed duer ikke.
– Jeg lover at vi vil undersøge de ting, du nævner. Men jeg kan ikke love, at vi så vil afbryde samarbejdet. Og det er da også helt naturligt for os at tale videre med H&M.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278