25 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Skrid sigøjner!

Skrid sigøjner!

Tirsdag, 05. juli, 2011, 15:40:23

Diskriminationen mod romaer og andre flaske-samlere på Roskilde Festival er taget til. Arbejderen har mødt nogle af dem, der oplever racismen på egen krop.

Et kæmpe regnskyl gav en tvungen pause til både dem der tømmer ølkrusene og dem der samler dem op. Romaerne her er fra Danmark. De er vant til tonen, og syntes ikke det havde været ekstra slemt. "Sådan er det jo", konstaterede én af romakvinderne tørt.
Arbejderen

For langt de fleste handler Roskilde Festival om fest, farver og mangfoldighed.

Fra de mangefarvede festivalscener tryllebinder toner og rytmer fra Latinamerika, Afrika og Østeuropa hvert år de tusinder af festivalgæster.

Men selv om størstedelen omfavner forskelligheden, så diskriminerer en lille gruppe festivalgæster udlændinge, som er på festivalen for at tjene penge på tomme øldåser.

Ifølge mange af de pantsamlende udlændinge har mangfoldigheden fået et knæk, og mange er bange, når de samler flasker.

Tilråb som ”skrid sigøjner” eller hjemmelavede skilte, hvor der står ”Sigøjnere bliver skudt UDEN ansvar” er hverdag for mange af de fattige pantsamlere, som har  sparet penge sammen til en billet til årets festival.

Mit sidste år

Ude på campingområdet blandt de cirka 100.000 festivaldeltagere mødte Arbejderen en 27-årig mand fra Nigeria, som er flygtet fra sit hjemland til Sverige.

– Jeg er her for at samle flasker. Jeg tjener lidt penge, som jeg kan sende hjem til min familie. Men i år er mit sidste år på den her festival. Jeg er blevet kaldt alt muligt, blandt andet ”Gypsy” (sigøjner, red.). Men som du kan se, så er jeg fra Nigeria, jeg er afrikaner. Folk smider ting efter mig. Det er ikke et rart land, fortæller manden, der ønsker at være anonym.

Organisationen bag Roskilde Festival giver hvert år millioner af kroner til udsatte grupper. I år sætter festivalen fokus på netop diskriminationen mod romaer.

Festivalen har indført konceptet ”God Pant Attitude”. 32 frivillige medarbejdere gik rundt på festivalen og talte med folk, når de oplevede diskrimination.

Roskilde gør ikke nok

Men på trods af de forskellige tiltag fra festivalens side, mener Institut for Menneskerettigheder ikke, at der er gjort nok.

– Festivalen burde uddanne alle deres frivillige medarbejdere til at tackle problemet og hænge plakater op, hvor de tager klar afstand til diskrimination af romaer, siger Mandana Zarrehparvar, chefkonsulent i Institut for Menneskerettigheder ifølge Politiken.dk.

Ifølge instituttet har festivalen valgt ikke at gøre brug af en række anbefalinger, som det havde formuleret.

Roskilde Festival afviser dog kritikken.

– Vi er meget påpasselige med at føre kampagner med alt for mange løftede pegefingre. Vi tror på, at vi når længere ved at gå i dialog med gæsterne, siger Christina Bilde, festivalens talsperson.

De gæster, som Arbejderen talte med, gav udtryk for, at de ikke havde noget imod, at udlændinge samler dåser og flasker. Flere mente dog, at flaskesamlerne ofte går for vidt ved at gå ind i teltlejrene uden først at spørge om lov.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. jul. 2011 - 15:40   03. sep. 2012 - 10:54

Musik