Med udgivelsen af værket »Jazz i Danmark« har alle jazzelskere fået et godt og gedigent opslagsværk om ikke bare musikken men også livet i den sidste halvdel af 1900-tallet.
boganmeldelse af Flemming Larsen
Lad mig straks sige: Politikens Forlag har udgivet et pragtfuldt værk til os jazzelskere om jazzen i Danmark 1950-2010.
Jazz i Danmark tager fat dér, hvor Erik Wiedemanns Jazz i Danmark - i tyverne, trediverne og fyrrerne slap.
Ligesom sidstnævnte værk er heller ikke den nye bog kun om jazz, men også et stykke kulturhistorie. Bogen er skrevet af et kollektiv af forfattere, som har taget sig af hver et tiår.
På første side i det indledende afsnit citerer Olav Harsløf – med et glimt i øjet – Hans Scherfig for i romanen Idealister at have medtaget jazzentusiasterne »i galleriet af spiritister, vegetarer, barfodsgængere, esperantister, tilhængere af frit seksualliv, buddhisme og andre idealister med opskriften på verdens frelse.«
Nogle sider længere fremme kan man dog som både jazzfan og socialist glæde sig over oplysningen om, at Land og Folk i 1945 havde ansat Sven Møller Kristensen som anmelder, og at det var »det eneste dagblad herhjemme, som indtil da havde givet jazzen en seriøs behandling.«
Og i afsnittet om 1950’erne hedder det, at »jazzen var nemlig en integreret det af det kommunistiske dagblads kulturpolitik.«
Bogen kommer godt rundt om mange temaer i det danske jazzliv gennem de seks årtier: koncerter, spillesteder, udenlandske besøg, anmeldelser, jazzblade, radioens og fjernsynets rolle, undervisning, »Rytmekons«, litteratur og film samt først og sidst: jazzmusikere.
Skal man komme med en anke, skal det være, at bogen ind imellem kan være noget opremsende. Til gengæld bliver der nævnt så mange musikere, at bogen er et glimrende opslagsværk med et fint register.
Der er selvfølgelig alligevel gode musikere, der ikke er nævnt, som den glimrende bandoneon- og klaverspiller Paolo Russo.
Dette sidste har at gøre med, at det sidste tiår er det absolut mest stedmoderligt behandlede; for – som det hedder i forordet – ”(det giver endnu) ikke mening at skrive et afrundet kapitel om 2000-2010.«
Det forhindrer dog ikke, at dette årtis meget aktive Kresten Osgood når at blive nævnt otte steder i bogen. Samme Osgood står for en af bogens mest spøjse – og sande! – musiktitler: Kære George Bush Junior - du skal eddermame løbe hurtigt, hvis du skal nå at få ryddet op i alt det lort, du render rundt og laver.
Jazz i Danmark 1950-2010..Redaktion: Olav Harsløf og Finn Slumstrup. Forfattere: Kjeld Frandsen, Jens Jørn Gjedsted, Olav Harsløf, Ole Izard Høyer, Ole Matthiessen, Tore Mortensen, Christian Munch-Hansen, Erik Raben og Finn Slumstrup. 624 sider, 450 kr. Politikens Forlag 2011
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278