24 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Roj TV-sag: Anklager afviser "pladder om gaver"

Roj TV-sag: Anklager afviser "pladder om gaver"

Tirsdag, 16. august, 2011, 11:32:02

De to anklagere i sagen om den kurdiske tv–station, Roj TV, vil ikke afhøres om deres besøg i Tyrkiet og de gaver, de måske har modtaget.

Udenfor Københavns Byret bakkede op mod 250 herboende kurdere op om deres tv–station. Forbipasserende blev budt på kurdisk folkemusik, dans og mad. Før retssagen gik i gang var der taler af parlamentsmedlemmer fra Tyrkiet og Sverige, der var kommet til Danmark for at overvære retssagen.
Mette Kramer Kristensen

Har statens og politiets anklagere i Roj TV-sagen fået gaver og dyre middage under deres gentagne besøg i Tyrkiet?

Det får offentligheden ikke indsigt i. København Byret nægtede i går tv-stationens forsvarer ret til at afhøre de to anklagere i vidneskranken.

Statens anklager i sagen mod den kurdiske tv-station, Anders Riisager, vil heller ikke svare på spørgsmålet i Arbejderen.

– Dét der pladder om gaver gider jeg overhovedet ikke svare på, siger den ene af de to anklagere i sagen, siger han til Arbejderen.

Han har været fem gange i Tyrkiet i forbindelse med sagen. Rejserne fandt sted allerede før det var besluttet at tiltale den kurdiske tv–station, Roj TV. I programmet for rejserne har forsvarer Bjørn Elmquist set lister over blandt andet betalte restaurantbesøg, og derfor bad han højst usædvanligt bad retten om lov til at afhøre anklagemyndigheden.

LÆS ARTIKEL: "Anklager kræver Roj TV-vidner udelukket fra retten"

– Hverken Statsadvokaten eller politianklageren skal deltage i efterforskningen så tidligt i sagen. Det er politiets arbejde. Først når politiets efterforskning er slut, skal Statsadvokaten og politiadvokaten tage stilling til, om sagen holder og skal for retten. Men det kan de jo ikke vurdere objektivt, hvis de selv har deltaget i efterforskningen, siger Roj TV’s advokat, Bjørn Elmquist, til Arbejderen.

Advokaten ville gerne have spurgt ind til de to anklageres rejser, gaver og uafhængighed.

LÆS ARTIKEL: "Udlandet holder øje med Roj-retssag"

Det var Tyrkiets ambassade i Danmark, der i 2005 meldte Roj TV til politiet.

Roj TV er anklaget efter terrorlovens paragraf 114e for at bringe interviews og indslag med PKK–sympatisører og PKK–ledere og lave reportager fra kamphandlinger »til fremme af terrororganisationen PKK’s virksomhed«.

Anklagerne planlægger at indkalde 17 vidner fra Tyrkiet – blandt andet fængslede oprørere fra PKK, der har fået strafnedsættelse mod at hoppe af.

LÆS ARTIKEL: "TV-station sigtet for terror"

De to anklagere har ingen problemer med at afhøre vidner og bruge afhøringsrapporter leveret af tyrkisk politi – som ifølge Amnesty bruger tortur overfor fanger.

– Tyrkiet er med i Europarådet, og er derfor underlagt den Europæiske Menneskeretskonvention. Det er op til retten at vurdere bevisernes brugbarhed, lyder reaktionen fra Anders Riisager.

Bjørn Elmquist, kræver sagen afvist, fordi anklageskriftet er uklart: I den femårige periode, hvor Roj TV er anklaget for at skulle være talerør for PKK, har tv–stationen sendt mere end 44.000 timers tv.

– Men anklageren oplyser ikke, hvordan Roj TV skulle være talerør for PKK. Hvilke udsendelser der er tale om? Hvornår de er sendt? Hvorfor er de problematiske? Hvis et anklageskrift ikke indeholder disse oplysninger, aner de tiltalte jo ikke, hvad de skal forsvare sig imod, pointerede Bjørn Elmquist.

Byretten godkendte dog anklageskriftet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. aug. 2011 - 11:32   03. sep. 2012 - 10:53

Medier