Vi er vant til at stå foran retssalene i Tyrkiet – men det er første gang vi er i Danmark for at følge en retssag, fortæller kurdisk parlamentsmedlem.
Parlamentsmedlemmer fra Tyrkiet og Sverige var mødt op foran Københavns Byret i går for at følge sagen mod den kurdiske tv–station Roj TV.
Stationen er terrortiltalt for at være talerør for oprørsbevægelsen PKK, der står opført på EU og USA’s terrorlister.
LÆS ARTIKEL: "Tv-station sigtet for terror"
– Vi er vant til at stå foran retsbygningerne i Tyrkiet. Her i Danmark står der på byretten »Med lov skal man land bygge«. Vi tror på, at Danmark er en retsstat. ITyrkiet er syv pro–kurdiske partier forbudt. Men vi vil ikke give afkald på den politiske kamp. Derfor opretter vi et nyt parti, hver gang vi bliver forbudt af de tyrkiske myndigheder, lød det fra Nazim Gür fra partiet GDP, der i juni blev valgt til det tyrkiske parlament.
Han talte for cirka 250 fremmødte herboende kurdere og danske støtter. Kurderne havde taget skilte og bannere med: »Roj TV er demokratiets stemme« og »Ytringsfrihed gælder også for kurdere«.
– Man kan ikke tie kurderne ihjel. Roj TV er ikke kun kurdernes stemme. Roj TV er også demokratiets, ytringsfrihedens og de undertryktes stemme, fortsatte Nazim Gür.
LÆS ARTIKEL: "Roj-sag: Anklager afviser "pladder om gaver"
Og sjældent er der set så meget liv og glade dage foran byretten: Der var kurdisk folkemusik, dans, kurdiske gule/grønne/røde farver og kurdisk mad.
Alligevel efterlod PET, anklagerenog politiet ingen tvivl om, at det var en farlig terrorsag, der begyndte i Københavns Byret i går:Ikke mindre end 180 betjente var udkommanderet til at stå for sikkerheden. Seks hollænder-vogne var parkeret foran retten. Ved indgangen var der fire skarpt bevogtede politiafspærringer. Og inde i retten skulle samtlige tilhørere igennem samme sikkerhedstjek som i lufthavnen.
LÆS ARTIKEL: "Anklager kræver Roj TV-vidner udelukket fra retten"
Indenfor overvågede Tyrkiets ambassadør i Danmark retssagen sammen med flere sikkerhedsfolk fra ambassaden.
Ifølge organisationen Journalister Uden Grænser er der fængslet så mange journalister og indført så mange restriktioner i ytringsfriheden, at Tyrkiet ligger helt ned på en 138. plads når det gælder pressefrihed.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278