Tidligere landsretsdommer Holger Kallehauge undrer sig over, at Københavns Byret har afvist 11 ud af 13 Roj TV-vidner.
Tidligere dommer i Østre Landsret, Holger Kallehauge, ryster på hovedet over Københavns Byrets afvisning af 11 ud af de 13 vidner som Roj TV’s forsvarer havde ønsket at føre i sagen mod den kurdiske tv-station.
– Det undrer mig, at Bjørn Elmquist har fået afvist så mange vidner. Det er jo især på basis af vidnernes udsagn, at dommeren skal danne sig sin mening om sagen, siger Holger Kallehauge til Arbejderen.
Han er tidligere dommer i Østre Landsret og medlem af Retssikkerhedsfonden.
LÆS ARTIKEL: "Roj TV-sag: 11 ud af 13 vidner forbudt"
Arbejderen kunne tirsdag fortælle, at Roj TV’s forsvarer, Bjørn Elmquist, er blevet nægtet ret til at føre 11 ud af de 13 vidner, han ønskede at føre i retten.
Samtidig fik anklageren lov at føre alle sine 17 vidner.
LÆS ARTIKEL: "Vidne mod Roj TV sidder i fængsel i narkosag"
Byretsdommeren afviste vidnerne med den begrundelse, at de ikke er relevante for sagen.
– Som udgangspunkt skal en dommer være nysgerrig og åben overfor at høre så mange modsatrettede synspunkter som muligt, lyder Holger Kallehauges kommentar.
Det undrer især den tidligere dommer, at formanden for Radio- og tv-nævnet, Christian Scherfig, er blevet afvist som vidne.
– Sådan et vidne er særdeles relevant for sagen. Vidnet er sagkyndigt og har i flere omgange gennemset mange timers nyhedsudsendelser fra Roj TV. Netop Radio- og tv-nævnet har fire gange frikendt Roj TV i lignende sager, hvor Tyrkiet har forsøgt at fratage Roj TV’s sendetilladelse. Jeg forstår ikke, at retten ikke vil have sådan et vidne, siger han.
Han studser også over, at Oluf Jørgensen, afdelingsforstander i informations- og forvaltningsret på Danmarks Journalisthøjskole, ikke er velkommen til at vidne i retten.
– Ham ville jeg heller ikke udelukke. Han er en sagkyndig, som jævnligt bruges i sager med journalistik og ytringsfrihed på dagsordenen. Han er da et vigtigt vidne i en sag som denne, som handler om ytringsfrihed. Sådan en ekspert ville jeg ikke på forhånd afskrive som overflødig, siger Holger Kallehauge.
Justitsministeren har anklaget Roj TV efter terrorlovens paragraf 114e for at bringe interviews og indslag med sympatisører og ledere fra den kurdiske oprørsbevægelse PKK og lave reportager fra kamphandlinger »til fremme af terrororganisationen PKK’s virksomhed«.
Anklageren kræver at Roj TV får inddraget sendetilladelsen og bliver idømt bødestraf. Sagen kører i Københavns Byret frem til november.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278