New York Sun øger sit salgstal ved at optrykke en række »videnskabelige« artikler, som er det pure opspind.
Den 25. august 1835 trykker den amerikanske avis New York Sun den første i en serie af artikler om nye revolutionerende astronomiske opdagelser. Artiklerne er senere gået over i historien som »det store måne-svindelnummer«, og bliver stadig brugt som et helt klassisk eksempel på forfalsket sensationsjournalistik beregnet på at øge salgstallet.
Artikelserien i New York Sun foregiver at være skrevet af en vis dr. Andrew Grant, assistent for den berømte britiske astronom og matematiker John Herschel. Artiklerne beskriver i mange detaljer Herschels fantastiske opdagelser, som er gjort med et »gigantisk teleskop af en ny og revolutionerende type«.
Blandt opdagelserne lægges der især vægt på, at det nu er bevist, at der er liv på månen. Angiveligt har Herschel både set bisonokser, geder, enhjørning og »haleløse bævere, der går på to ben« vandre rundt på månens overflade. Dertil kommer en slags mennesker med flagermusvinger, der både skulle bygge templer og byer.
Artiklerne i New York Sun vækker voldsom opmærksomhed, ikke mindst fordi avisen er kendt for at være seriøs og et direkte konservativt modstykke til den meget ansete liberale avis The New York Times.
Efterhånden som »nyheden« spreder sig bliver det dog hurtigt afsløret, at artiklerne er det pure opspind fra ende til anden, og at John Herschel slet ikke har nogen assistent ved navn Andrew Grant.
Artiklerne er formentlig forfattet af New York Suns egen videnskabelige reporter Richard Locke. Locke har brugt sin uddannelse fra Cambridge til at gøre artiklens fantastiske fortællinger tilstrækkeligt troværdige til, at mange til at begynde med tager dem for gode varer.
Artikelserien bliver en gigantisk succes for New York Sun, der oplever en markant fremgang i oplagstallene. Selv efter afsløringen af fupnummeret forbliver avisens salgstal på et permanent højere niveau.
Avisens redaktion kommer aldrig med en officiel tilbagetrækning af historien eller for den sags skyld en undskyldning til John Herschel, hvis seriøse arbejde er blevet gjort til grin.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278