Filmen om skakgeniet Bobby Fisher er en stærk og spændende dokumentarfilm om en mand, der var genial til skak, men også på mange måder bindegal.
Filmanmeldelse af Jørgen Melskens
I det forhenværende Sovjetunionen var det at spille skak på højt niveau en måde at opnå berømmelse på.
Lenin selv spillede skak og udtalte engang, at skak var den bedste hjernegymnastik, man kunne få.
Sovjetunionen var det land, der havde flest stormestre, og verdensmesterskabet i skak tilhørte i mange år det socialistiske samfund.
Indtil verdensmesterskabet i skak i 1972, der foregik i Reykjavik i Island. Her blev der for alvor vendt op og ned på begreberne. For amerikanerne havde Bobby Fischer (1943-2008) – et geni til skak.
Han blev som 15-årig udnævnt til verdens yngste stormester, og havde allerede som seks-årig vist geniale evner i et af verdens mest udbredte brætspil.
et ungt geni
I Lis Garbus' dokumentarfilm Bobby Fischer Against the World følger vi hans vej mod verdensmesterskabet.
Filmen bygger på de mange tv-interviews, han gav som ung på grund af sine enorme evner ved skakbrættet. Alt er originalmateriale med Bobby Fisher, og her er ingen skuespillere. Filmen følger den nervepirrende optakt til VM i 1972, hvor han skulle spille mod den daværende verdensmester Boris Spasskij. Det var som om verden stod stille, mens man fulgte de mange partier på TV.
Bobby Fisher vandt, men som verdensmester kom han aldrig til at spille en kamp. Da verdensskakforbundet i 1975 ikke kunne få Bobby Fisher til at spille mod den russiske udfordrer Anatolij Karpov, blev han frataget sin titel.
I flere år efter spillede han slet ikke skak, men i 1992 – 20 år efter kampen i Reykjavik – stillede han op til en revancekamp i Jugoslavien mod Spasskij.
Problemet var bare, at det var midt under NATO’s krig mod landet, som USA boykottede. Det amerikanske justitsministerium havde advaret Bobby Fisher om, at han risikerede 10 års fængsel, hvis han spillede i Jugoslavien.
Bobby Fisher nærmest lo hånligt af dette forbud, spillede mod Spasskij og vandt kampen.
i krig mod usa
I 2004 lbev han arresteret i Tokyo på begæring af de amerikanske myndigheder og stod til udlevering.
Den islandske stat reddede Bobby Fisher ved at give ham et islandsk pas, så han måtte løslades. Senere og efter ankomsten til Island fik han islandsk statsborgerskab. Han blev boende i Island til sin død i 2008.
Det er en utrolig spændende og vedrørende dokumentarfilm, som Lis Garbus har fået flettet sammen.
Bobby Fischer Against the World bør ses af alle med interesse for skakkens historie. Filmen kan også ses med stort udbytte af alle, der
Samtidig bekræfter filmen den gamle skrøne om, at det til tider er svært at skelne mellem det geniale og det vanvittige.
Bobby Fischer Against the World. Instruktion:Lis Garbus. 90 minutter. Premiere i dag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278