02 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sæt flaget på halvt

Sæt flaget på halvt

Fredag, 02. september, 2011, 12:12:59

Klaus Rifbjerg opfordrer til at flage på halv stang den 5. september, som siden 2009 er de udsendte danske soldaters officielle flagdag.

Et halvt hundrede mennesker var mødt op en regnvåd novemberdag til afsløringen af den mindesten for fred og militærnægteri, som blandt andet Klaus Rifbjerg var med til at rejse efter forslag fra pacifisten Henning Sørensen.
arnehansen.net

Når det officielle Danmark fejrer sine udsendte soldater på den nye flagdag 5. september ved at lade Dannebrog gå til tops, sætter andre flaget på halvt for at ære de faldne.

Blandt dem er forfatter Klaus Rifbjerg, der ikke mener at der er noget at fejre, tværtimod.

– Når man tænker på hvilke ulykker krig i almindelighed og dem vi har oplevet de senere år har udvirket, kan man ikke sige andet end, at det vil man nødigt være med til. Og man ville ønske, at tingene kunne være på en anden måde, siger han til Arne Hansen fra Frederikshavns Lokal Radio, FLR.

Anledningen er, at Landsforeningen Aldrig Mere Krig i annoncer i Jyllands-Posten og Kristeligt Dagblad vil opfordre folk til at sætte flaget på halv stang den 5. september.

Grotesk fejring

Partierne bag Forsvarsforliget 2005-2009 vedtog for to år siden at gøre dagen til det danske miitærs officielle flagdag for soldater udsendt siden FN’s oprettelse i 1948.

Klaus Rifbjerg finder det imidlertid fuldstændig grotesk at fejre den danske krigsindsats i lande som Irak og Afghanistan.

– Det er sørgeligt at tænke på, at de folk, som et mere eller mindre enigt Folketing har sendt ud for at indføre demo­krati og bedre forhold næsten altid forårsager flere ulykker end de laver noget godt, siger Klaus Rifbjerg.

– Min grundholdning er, at alle de udmærkede mennesker i det danske militær, der rummer en vis forståelse og følsomhed, kunne bruges på en mere positiv måde, hvis deres indsats var uden våben og udelukkende humanitær, siger Klaus Rifbjerg.

Ideen til Aldrig Mere Krigs annoncekampagne for at flage på halv stand under forsvarets flagdag den 5. september kommer fra pacifisten Henning Sørensen fra Grenå. Og ham har Klaus Rifbjerg tidligere samarbejdet med.

De to stod sammen med blandt andre skuespillerne Anne Marie Helger og Peter Larsen bag den mindesten for fred og militærnægtelse, der blev indviet 11. november 2008 i Grib Skov. Det skete på stedet, hvorden første militærnægterlejr blev etableret så tidligt som i 1918.

For fred og militærnægteri

Lige som Henning Sørensen er Klaus Rifbjerg gammel militærnægter. Det er en af grundene til, at han støtter initiativet med at sætte flaget på halvt den 5. september.

– Som militærnægtere er vi en meget lille flok, som ikke har meget at skulle sige overfor de mægtige komplekser af militære magthavere, og alle dem der synes, at man kan gøre det ene og det andet i freden og frihedens havn – også vold, siger han til FLR.

– Så når der dukker en dag op, hvor man gerne vil vise hvad man mener om det, så kan det gøres ved at flage på halvt, hvor alle andre flager på hel, for jeg synes ikke der er noget at fejre, forklarer Klaus Rifbjerg.

– Jeg synes, at man på denne dag, der for nogen er en jubeldag, manifesterer sin sorg over, at nogen ofrer deres liv i en god sags tjeneste – uden at tænke over konsekvensen af, hvad det er de foretager sig, slutter Klaus Rifbjerg.

 

Opfordring til at flage på halv

­»Det folketingsflertal, der står bag vort lands ulykkelige deltagelse i ­krigene i Irak og Afghanistan, har vedtaget, at den 5. september skal ­være flagdag til ære for danske soldater.

­

­Som modstander af alt militær er vi dybt bekymrede over, at vort ­land deltager i angrebskrige og besættelser, og vi sørger og alle, ­civile såvel som soldater, som må lide og dø i dem.

­

­Derfor opfordrer vi alle der er enige med os til at markere deres sorg ­ved at flage på halv stang den 5. september.

­Landsforeningen Aldrig Mere Krigs tekst til de annoncer, som ­vil blive indrykket i Jyllands Posten og Kristeligt Dagblad op til 5. september.

 

Den officielle flagdag 5. september

­I slutningen af marts 2009 blev parterne bag Forsvarsforliget 2005-­09 enige om, at 5. september for fremtiden skulle være officel ­flagdag for alle de soldater, der har været udsendt sinde 1948.

­Valget af datoen kom efter lange og snørklede forhandlinger. Dansk ­Folkeparti ønskede, at det skulle være 29. august til minde om ­bruddet med Nazityskland i 1943. Daværende forsvarsminister ­Søren Gade og hans bagland fra Venstre ønskede, at flagdagen ­skulle være den 31. august til minde om udsendelsen af korvetten ­»Olfert Fischer« på denne dato i 1990 til Irak-krigen.

­Datokrigen fik Venstres forsvarspolitiske ordfører Karsten Nonbo til ­at melde sig som fredsmægler. Han foreslog den neutrale 30. ­august. Valget faldt altså på den lige så neutrale 5. september.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. sep. 2011 - 12:12   03. sep. 2012 - 11:01

Kulturpolitik