23 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

6. september 1949 En krigsveteran går amok

6. september 1949 En krigsveteran går amok

Tirsdag, 06. september, 2011, 11:19:58

Siden 1949 er USA med jævne mellemrum blevet ramt af tragedier, hvor sindssyge personer, ofte krigsveteraner med let adgang til våben, går amok i en blodrus.

Den 6. september 1949 finder et massemord sted i byen Camden, New Jersey, USA. I løbet af få minutter bliver 13 mennesker dræbt og adskillige andre såret, da en ung mand og dekoreret krigsveteran fra Anden Verdenskrig går amok.

Howard Barton Unruh har befundet sig midt i de voldsomme kampe i Ardennerne i Holland i vinteren 1944-45. Han har efter sigende været en særdeles effektiv soldat og har metodisk ført dagbog over samtlige tyske soldater han dræbt.

I foråret 1945 bliver han som højt dekoreret veteran sendt hjem til sin mors hus i Camden. Den hjemvendte soldat har dog svært ved at tilpasse sig sine nye, fredfyldte omgivelser. Han dropper ud fra sin påbegyndte farmaceut-uddannelse og begynder at holde sig mere og mere for sig selv, mens han dekorerer sit værelse i hjemmet med militært isenkram og souvenirs fra krigen i Europa.

I løbet af 1949 begynder den nu 28-årige Unruh oftere og oftere at ryge i konflikter med naboer og bekendte i Camden, og han bliver ofte drillet af kvarterets børn, der kalder ham »mors dreng« og beskylder ham for at være homoseksuel.

I sidste ende bliver det en tilfældighed, der får Unruh til at gå amok: Om aftenen den 5. september opdager han, at den nye havelåge, som han lige har sat op, er blevet stjålet. Dagen efter finder han sin gamle tyske Luger-pistol frem (en »souvenir« taget fra en død tysk soldat) og går rundt fra dør til dør i lokalområdet og skyder tilfældige mennesker ned.

 I de fleste tilfælde skyder han kun nogle få i de hjem og forretninger, han bryder ind i og lader resten leve. I alt når Howard Unruh at dræbe 13 mennesker, heraf tre børn under 10 år, og såre adskillige andre. Først efter en længere skudveksling lykkes det politiet at få ham til at overgive sig.

Efter arrestationen finder politiet blandt andet en dagbog, hvor Unruh har ført lister over sine indbildte »fjender« og skrevet »retal« (»retaliation« – gengældelse) ud for dem han har tænkt sig at dræbe.

Unruhs massakre er den første af sin art i USA og efterlader landet i chok, men den bringer før første gang fokus på de mange krigsveteraner, der kommer hjem med enorme sår på sjælen.

Ved retssagen bliver Unruh erklæret sindssyg og tilbringer resten af sine dage på en anstalt, hvor han dør i 2009 i en alder af 88 år. Siden 1949 er USA med jævne mellemrum blevet ramt af lignende tragedier, hvor sindssyge personer, ofte krigsveteraner med let adgang til våben, går amok i en blodrus.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. sep. 2011 - 11:19   03. sep. 2012 - 10:59

Historie