Søren Assenholt mejsler nutidens myter frem ved at fortælle historier gennem håndens og maskinens arbejde med materialet i noget så usexet som træ .
Kunstudstilling
af Gert Poder
Træskærerarbejde på vore breddegrader– det er da sådan noget med vikingeskibe, svensk husflid og tung kirkefims.
Måske for nogen, men ikke for Søren Assenholt (f. 1955). I hans første soloudstilling på bendixen comtemporary art skærer, snitter, pudser, saver og borer han sig gennem det tunge, mytologiske træ.
Det kunne blive til usexet hedehåndværk. Det er meget mere.
Det er for det første en søgen efter at placere håndværkets og værkstedets plads i samfundet. På Frilandsmuseet og andre håndværkerhaller prises det i høje toner for sin grundighed og bærer af tradition.
I virkelighedens verden udliciterer virksomhederne håndens arbejde til Indien, Kina og Sydøstasien. Derved er den danske håndværker reelt reduceret til en montør.
Det er således løgn, når skåltalerne forherliger håndens arbejde i Danmark. Det er den løgn, som Søren Assenholt afslører i sine værker.
Et besøg i Centralafrika viste ham, hvordan en god kunstner står som bærer af både tradition og håndværk. Derfor satte han sig for selv at undersøger usexede materialers evne til at fortælle historier fra hverdagen.
Resultatet er overrumplende – på én gang fagligt iagttagende og ironisk kommenterende. Den håndværksmæssige proces puster liv i det tunge træ og skaber sit eget, solide budskab.
Serien Arbejdsmarkedets Parter er inspireret af traditionel, skandinavisk træskærerarbejde. De seks skulpturer kritiserer både opsplitningen mellem idé og produktion og den naive tro, at man kan udlicitere produktionen, mens man beholder og eksporterer ideen bag.
Unsexy Material – Heavy Metaphor. Bendixen Contemporary Art, Palægade 5, København K. Til 29. oktober.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278