»Kvinderne på 6. sal« er en fantastisk film om klassekamp i Frankrig i 60'erne.
Filmanmeldelse
af Jørgen Melskens
Det hele starter så fredeligt. Louis Joubert lever et roligt og stille liv i sin ejendom. Han passer sit arbejde som vekselerer i det firma, han arvede efter sin far og som hans bedstefar oprettede for 100 år siden.
Louis’ kone sværger til selskabslivets forlystelser og passer ellers deres lejlighed i ejendommen til punkt og prikke. Børnene går på kostskole og kommer kun hjem til højtiderne.
Øverst oppe, på 6. sal, bor husets tjenestepiger i små rum. De må nøjes med et toilet, der som regel er stoppet, og de må bade i koldt vand, som de henter op i en balje.
Louis og hans kone har haft den samme tjenestepige i over 40 år, men da hun ikke længere kan koge Louis’ morgenæg tilpas blødkogt, bliver hun fyret.
Den nye tjenestepige kommer fra Burgos og hedder Maria. Franskmændene vil helst have spanske piger, da de som regel er de flittigst og ikke kræver ret meget i løn og som regel kun skal have fri til messe om morgenen.
Men Maria får snart lavet om på en række ting. Sammen med sine øvrige spanske kolleger får hun hurtigst sat skik på lejligheden. Da hun kræver cirka det dobbelte i løn i forhold til sin forgænger, har Louis Joubert det svært.
Men hun bøjer sig ikke og kun fordi konen er glad for Maria, giver han sig til sidst og må akceptere lønforhøjelsen.
Kvinderne på 6. sal har et fantastisk sammenhold. De fester og spiser dejlig mad. Da Louis ved et tilfælde kommer med til en af festerne, opdager han, at der er andet i livet end aktier og obligationer.
Det er en festlig og hjertevarm film af Philippe Le Guay. Han har lavet en række andre film, men ingen af hans forrige er nået frem til danske biografer. Kun hans Trois Huit er blevet vist på en natfilmfestival og Det handler om penge har været vist i dansk TV.
Den engelske film Det Stærke Køn, som blev vist i foråret i en række biografer og som blev en pæn succes, handlede om sammenhold og solidaritet mellem syerskene på en bilfabrik.
I Kvinderne på 6. sal er vi nede i en langt mindre verden, men den handler på samme måde om kamp på arbejdspladsen, om sammenholdet og stædigheden, der til sidst fører til sejr.
Det er absolut en film, der bør ses. Man bliver i rigtig godt humør af den og viser, at verden kan forandres, selvom det engang i mellem kun er i den lille begrænsede verden.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278