22 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Død ved nedfald fra himlen

Død ved nedfald fra himlen

Tirsdag, 18. oktober, 2011, 10:49:33

Da et fly fra United Airlines ramte Nordtårnet i Twin Tower den 11. september 2001 valgte nogle at springe ud for at få det overstået. En af dem var Tårnspringeren.

Halvt bedøvet af røg og gasser går det op for Mikael Helmuth, at han må tage afsked med livet, fanget som han er på 107. etage på sin arbejdsplads, restaurant Wings of the World, i Nordtårnet.
mingoPHOTO

Teateranmeldelse

af Gert Poder

Der er eddermanemig langt ned fra 107. etage. Helt nøjagtigt 400 meter.

Et normalt bygget menneske vil ramme asfalten 10-11 sekunder senere med en fart af 240 kilometer i timen, hvis  det springer ud.

Netop dét vælger Mikael Helmuth i rollen som bageren i restauranten Wings of the World på toppen af Nordtårnet i New York.

Sammen med hundredvis andre bliver han fanget i en dødelig brandfælde lige over det sted, hvor et kæmpe jetfly  smadrede ind om morgenen den 11. september 2001.

Team Teatret fra Herning opfører på Teater V’s scene i Valby den unge danske dramatiker Andreas Dawes monolog Tårnspringeren.  Den handler om et af de traumaer, der fulgte efter angrebet på World Trade Center:

Rigtige patrioter springer ikke. I hvert fald ikke ifølge den officielle historie om, hvad der foregik i Twin Tover den morgen, da flyende ramte. Det blev et tabu.

Sandheden er, at det gjorde et par hundreder af dem alligevel. En af dem er foreviget i fotografen Richard Drews ikonografiske foto The Falling Man. Det blev derfor bandlyst i USA.

Fotografiet, som Andreas Dawe så på udstillingen World Press Photo i København, og dets skæbne inspirerede til stykket. Det udfolder nænsomt et fanget, anonyme menneskes tanker, da det går op for ham, at han aldrig kommer til at se sin kone og sit barn igen.

Det er rørende – og det er hamrende brutalt, for hvad kan være sværere end at træffe valget mellem at brænde op eller at springe i døden.

Tårnspringeren er ikke et politisk stykke. Det handler  ikke om de mennesker, der står bag. I stedet er det en hyldest til det sårbare og skrøbelige liv, der er vort, uanset hvordan vi vælger at leve det – og afslutte det.

Det lille stykke er stor kunst, fordi det usentimentalt tillader sig at sætte spørgsmålstegn ved, hvem der er helte – og om der i det hele taget findes skurke.

Tårnspringeren. Team Teatret på Teater V. Instruktion: Inger Eilersen.Til 23. oktober.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. okt. 2011 - 10:49   03. sep. 2012 - 11:07

Teater