Et af de værste politiske justitsmord i USA’s historie fandt sted i 1887, da otte anarkister fik skylden for et attentat på en arbejderdemonstration i Chigaco.
Den 11. november 1887 bliver mænd hængt i et fængsel i Illinois, USA. De fire er anarkister og er blevet dømt for mord i kølvandet på de voldsomme uroligheder på Haymarket i Chicago den 4. maj 1886 i et af de mest berygtede justitsmord i USA’s historie.
Den 1. maj 1886 går den amerikanske arbejderbevægelse i sin hidtil største aktion for en otte timers arbejdsdag. Flere hundrede tusinde arbejdere deltager overalt i USA, og særligt mange dukker op i Chicago, der på dét tidspunkt er én af USA’s største industribyer.
Den 4. maj ender demonstrationen katastrofalt, da en rørbombe bliver kastet og en politibetjent dræbt. I det efterfølgende kaos af skydende betjente og kæmpende demonstranter bliver mindst 13 mennesker dræbt. Urolighederne er formentlig anstiftet af detektivbureauet Pinkerton’s, der ofte bruges af arbejdsgiverne til at true, chikanere og myrde organiserede arbejdere.
Alligevel bliver en gruppe på otte aktive anarkister anholdt og stillet for retten anklaget for mord. De otte er August Spies, Albert Parsons, Adolph Fischer, George Engel, Louis Lingg, Michael Schwab, Samuel Fielden og Oscar Neebe. De er for de fems vedkommende tyske immigranter, mens Neebe er amerikansk statsborger af tysk afstamning.
Ingen af de fire kan beviseligt sættes i direkte forbindelse med bomben på Haymarket, men en effektiv hetz i den borgerlige presse og anklagerens konstante henvisning til de ottes politiske overbevisning gør sin virkning: Alle otte bliver kendt skyldige og alle på nær Neebe bliver dømt til døden.
Sagen vækker voldsom opmærksomhed verden over, og arbejdere overalt i verden solidariserer sig med de uskyldigt dømte på tværs af partiskel. I sidste ende bliver Fieldens og Schwabs domme ændret til livsvarig fængsel, mens de sidste fem står til henrettelse den 11. november 1887. Natten til den 11. begår Louis Lingg selvmord i sin celle med en indsmuglet dynamitpatron, mens de sidste fire, Spies, Parsons, Fischer og Engel bliver hængt den følgende dag.
Allerede få år senere bliver sagen betegnet af Illinois’ nye guvernør som »et grusomt justitsmord« og i 1893 bliver de tre overlevende fanger benådet og løsladt. 1. maj 1888 mindes arbejdere verden over martyrerne fra Haymarket, og den begivenhed er for alvor med til at slå 1. maj fast som arbejdernes internationale kampdag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278