21 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

17. november 1939 Et studenteroprør nedkæmpes

17. november 1939 Et studenteroprør nedkæmpes

Fredag, 18. november, 2011, 02:08:15

Den tyske besættelses­magt henretter ni tjekkiske studerende og professorer for deres medvirken til en anti­nazistisk demonstration i Prag.

 

I marts 1939 har den tyske værnemagt besat den tjekkiske del af staten Tjekkoslovakiet, og indlemmet den som en del af Det Tredje Rige, en del af det under navnet ”Protektorater Böhmen/Mähren. Besættelsen er sket i direkte samarbejde med fascistisk inspirerede partier i Slovakiet, der til gengæld har fået lov til at oprette en selvstændig stat »under tysk beskyttelse«.

Tysklands angreb på Tjekkoslovakiet og opløsningen af den sidste demokratiske stat i Østeuropa blev mødt med en stiltiende indforståethed fra de vestlige stormagter. Nazi-Tyskland havde med München-aftalen fra september 1938 fået stort set frie hænder i Centraleuropa, og det benyttede Hitler sig af i fuldt omfang.

Bortset fra et mindretal blandt de tysktalende indbyggere var tjekkerne alt andet end begejstrede ved udsigten til at skulle bo i et nazistisk »protektorat« under et styre, der foragtede størstedelen af befolkningen som mindreværdige undermennesker. Til at begynde med var protesterne få og spredte, men i efteråret 1939 tog en modstandsbevægelse for alvor form.

Den 28. oktober på årsdagen for Tjekkoslovakiets uafhængighed samlede en stor skare, primært unge studerende, sig til demonstration i Prag. Demonstrationen blev slået ned med hård hånd af de tyske myndigheder, der skød direkte ind i mængden for at splitte demonstrationen.

Den medicin-studerende Jan Opletal blev såret i maven og døde af sine kvæstelser den 11. november. Hans begravelse den 15. november udviklede sig til endnu en protestdemonstration, der ligeledes blev brutalt nedkæmpet af tysk politi og værnemagtssoldater.

Efter korte skueprocesser blev ni studerenterledere og professorer, der blev arresteret under urolighederne henrettet den 17. november. Samme dag besluttede de tyske myndigheder at lukke alle tjekkiske universiteter og højere læreanstalter. I løbet af de kommende dage ransagerde tysk politi de største kollegier og anholdt over 1200 studerende, som efterfølgende blev sendt i koncentrationslejr.

De voldsomme overgreb kunne dog ikke i længden holde tjekkerne passive og under Anden Verdenskrig opbyggedes en lille men uhyre effektiv modstandsbevægelse her tæt på hjertet af den nazistiske verdensrige. I 1942 lykkedes det blandt andet i samarbejde med den britiske efterretningstjeneste at myrde SS-lederen Reinhard Heydrich, den øverstkommanderende for folkemordene i de tyske KZ-lejre.

Datoen den 17. november er siden 1941 blevet højtideligholdt som den Internationale Dag for Studerende til minde om de tjekkiske studerendes modstand mod den nazistiske besættelse.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. nov. 2011 - 02:08   03. sep. 2012 - 10:59

Historie