Den franske forfatterinde Regine Deforges har i serien om Pigen med den blå cykel over ti bind fortalt underholdende og fængende om anti-imperialismens historie.
Forfatterportræt
af Bjarne Nielsen
Franske Regine Deforges er en omdiskuteret forfattetrinde. Hendes litterære præstationer har fra debuten i 1982 med Pigen med den blå cykel været kritiseret for at være for populistisk og »kulørt«.
Det store publikum, og undertegnede, har dog taget mod seriens ti bind med begejstring og følt, at det var historisk relateret underholdning og hygge.
Regine Deforges er født i 1935, så alle bindene er baseret på research og fiktion.
Pigen med den blå cykel
Den første roman i serien er Pigen med den blå cykel. Den handler om den unge kvinde Leas udvikling, erotik og romantik, krigen og kærligheden i årene 1939–42.
I krig og kærlighed handler om årene 1942–44 hvor den unge Lea lever livet farligt som frihedskæmper, dels på barndommens vingods i Bordeaux, dels i Paris, og Djævelen ler stadig handler om befrielsesårene 1944–45,
Senere følger vi Lea i Sort tango i 1945–47. I Nürnberg stilles nogle af krigsforbryderne til regnskab, medens Lea arbejder som Røde Kors sygeplejerske. Hun møder både elskeren Francois Tavernier og veninden Sarah Mulstein, der fortæller om sine rystende oplevelser i koncentrationslejren Ravensbrück. Alle tre drager til Argentina hvor det peronistiske styre lader flygtende nazister få husly og nye identiteter.
I 1947 er Lea gravid og gift med Tavernier. Efter kort tid på vinslottet i Bordeaux kaldes han til Paris og får af præsident De Gaulle betroet en hemmelig mission i Indokina. Under dække af en forretningsrejse skal han mødtes med lederen af den vietnamesiske befrielsesbevægelse, Ho Chi Minh.
Lea føder imens, samtidig med de gamle nazister, fra Sort Tango, fortsat forfølger hende. Det får hende til at rejse til Saigon og lede efter Tavernier, hvilket er lidt af udfordring, da han er forsvundet.
Først i næste bind, Det sidste Højdedrag i 1950 finder hun ham i Hanoi. Begge er syge og sårede og drager derfor tilbage til hjemegnen i Bordeaux, hvor hun føder deres andet barn, en pige.
Frankrig er på røven i Vietnam, så Tavernier må atter af sted til Saigon og Lea følger med. Her møder hun veninden Nhu Mai som har tilsluttet sig oprørerne i Vietminh. Tavernier bliver hårdt såret og Lea overtager hans opgave, endnu engang at forsøge at få Ho Chi Minh til at indgå i fredsforhandlinger med Frankrig.
Revolution i cuba
Parret forlader den synkende skude og det franske nederlag efter slaget om Dien Bien Phu. De tager til Cuba med deres børn for at holde en velfortjent ferie. Men, men.
Cuba er ikke, hvad Cuba engang var. Leas adoptivsøn Charles bliver hurtigt optaget i den revolutionære bevægelse. Efter en dramatisk flugt fra Batistas tropper slutter han sig til Fidels tropper i Sierra Maestra bjergene.
Lea møder Charles hos Che, som hun allerede kendte fra Argentina, samtidig med hun forelsker sig i den anden store revolutionshelt Camillo Cienfuegos.
Hun deltager med ham i de voldsomme kampe ved Santa Clara, før de sammen med Castros styrker indtager Havana.
Under disse heltegerninger er Tavernier dels i Paris og dels på vej til Alger, hvor De Gaulle og general Salan har beordret ham til at deltage i Frankrigs invasion og overtagelse af Algeriet.
I Algier - hvid by, som foregår i 1959–60, skal Tavernier sondere de kaotiske forhold i det nordafrikanske land og hæren, der fristes af statskup. Lea og Charles er i Paris hvor de mere og mere inddrages i aktiviteter der støtter uafhængighedsbevægelsen i Algier.
Som i de øvrige bind sættes både hovedpersonernes overbevisninger og kærlighed på alvorlige prøver.
I Tusmørkets generaler er Tavernier atter på De Gaulles opfordring i Algier, denne gang under dække af at være krigskorrespondent, men reelt for at infiltrere blandt de franske generaler og skaffe De Gaulle reel viden om den alvorlige situation. Lea er sammen med børnene atter forfulgt for sine aktiviteter og støtte til oprørerne.
På nazi-jagt
Efter at Frankrig atter har lidt nederlag, sendes Tavernier i bind ti Og når rejsen ender til Bolivia, hvor »slagteren fra Lyon«, naziforbryder Klaus Barbie, befinder sig i hovedstaden La Paz, for at få ham udleveret.
Der går kagemand i det og Tavernier må slås for livet. Som vanligt støder Lea til og sammen rejser de gennem det smukke land på flugt fra de landflygtige tyske krigsforbrydere.
Adoptivsønnen Charles kaster sin energi ind i jagten og vi følger Ches drøm om at skabe »et, to, tre Vietnammer«, hans desperate kamp og endeligt.
Som vanligt en yderst dramatisk historie, men som altid ender rejsen. Og når rejsen ender kan man gøre status. Det har været en fantastisk rejse fra de unge år og kampen mod nazismen over de dejlige anti-kolonistiske oprør i Vietnam, Cuba og Algier.
Det er muligt ikke alt kan tåle en videnskabelig lup, men rejsen har været fantastisk.
Alle bøgerne kan udmærket læses uafhængigt af hinanden, men der er ingen grund til at springe nogle bind over.
Alle er de underholdende og en let og kulørt indføring i anti-imperialistisk historie. God læselyst.
Og når rejsen ender. 320 sider 299 kroner. Forlaget Per Kofoed
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278