Med »Brobyggeren« indleder Hamilton og Arns far, Jan Guillou, sit mest omfattende bogprojekt nogensinde: romanserien Det Store Århundrede.
Boganmeldelse
af Bjarne Nielsen
I 1901 dimitterede tre fattige norske fiskesønner, Lauritz, Oscar og Sverre, der har mistet deres far under fiskeri, som diplomingeniører fra verdens bedste tekniske universitet, som dengang lå i Dresden.
Rektoren holdt en blændende tale og sluttede:
»Mine herrer, en verden ligger nu for jeres fødder, men det er en ny verden. Det tyvende århundrede vil nemlig komme til at opleve større tekniske fremskridt end nogen anden epoke i menneskehedens historie. Den moderne teknologi vil nu udvikle sig i store spring og forandre verden så gennemgribende, at de af vore kollegaer, der dimitterer herfra om hundrede år, vil betragte vor tid, som vi betragter stenalderen«.
Sådan var afslutningssalutten for vore unge, norske mænd, som nu var klar til at indtage verden med et tyskpræget syn på verden.
Brobyggerne
Den første bog i den svenske forfatter Jan Guillous nye romanprojekt Det store Århundrede er Brobyggerne. Den slutter i 1919, og handlingen udspiller sig i to vidt forskellige verdener.
Den ældste bror, Lauritz, vender tilbage til sneen og isen i Norge for at arbejde på Bergensbanen, det spektakulære jernbanebyggeri fra Bergen til Oslo tværs over højfjeldsplateauet Handangervidda.
Oscar flygter på grund af kærlighedssorger til Tysk Afrika, nutidens Tanzania. Mellem menneskeædende løver, næsehorn og malariasumpe bygger han jernbanen mellem Dar es-Salaam og Tanganyika-søen, samtidig med at han tjener millioner på elfenben og mahogni.
Med de to brødre som centrum berøres centrale temaer for starten af århundredet: arbejderbevægelsens fremvækst, kvindernes kamp for stemmeret, Norges selvstændighed, kolonialismen og Første Verdenskrig – for en gangs skyld beskrevet fra tysk perspektiv.
Den tredje bror, Sverre, flygter til London, hvor han tilslutter sig det homoseksuelle miljø og så hører vi ikke så meget mere til ham i dette bind, men næste bind kommer til at foregå i England i 1920’erne.
På rette spor
Brobyggerne er som alle Jan Guillous bøger spækket med handling og sine steder næste filmisk skrevet med hurtigt krydsklipning. Han er tilbage på sporet i topform.
Bogen er fyldt med fine politiske betragtninger om stormagtspolitik på godt og ondt og sex og kærlighed af bedste kaliber.
Jan Guillous plan er at følge århundredet hele vejen frem til den 11. september 2001 ud fra tesen, at »krig og kolonialisme har defineret os«. Han har bebudet, at han vil bruge resten af sit skrivende liv på projektet.
Det bliver spændende at læse fortsættelsen af den yderst lærerige og underholdene romanserie.
Jan Guillou: Brobyggerne. 548 sider 299 kroner. Modtryk.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278