Efter Første Verdenskrig forsøger flere europæiske lande at isolere det nye Sovjetunionen ved at styrke krigens taber, Tyskland.
Den 1. december 1925 underskriver repræsentanter fra en række vesteuropæiske stormagter en international traktat i London.
Den såkaldte »Locarno-Traktat« er et forsøg på endeligt at bringe en afslutning på Første Verdenskrig og etablere holdbare grænser i Europa, eller sådan ser det i hvert fald ud udadtil.
Efter nederlaget i krigen er Tyskland, der tidligere har været kontinentets mægtigste stormagt, blevet voldsomt amputeret gennem Versailles-Traktaten, der formelt afslutter krigen i 1919.
I Østeuropa er en række nye stater skudt frem af resterne af de tre forhenværende kejserriger Tyskland, Rusland og Østrig-Ungarn.
Frankrig har i årene efter krigen smedet en kæde af alliancer i øst for at dæmme op for indflydelse fra den nye socialistiske stat Sovjetunionen og har dermed lukket arvefjenden Tyskland inde i en krans af fjendtligtsindede lande.
Storbritanniens regering er imidlertid bekymret ved udsigten til et isoleret Tyskland og presser på for at få en aftale i stand der sikrer den nye tyske Weimar-Republik sikkerhed mod en krig med de vestlige stormagter.
Forhandlingerne finder sted i den schweiziske by Locarno i oktober 1925, og her bliver Storbritannien, Frankrig, Belgien, Tyskland og det fascistiske Italien enige om en aftale, der garanterer Tysklands grænser mod vest og sætter visse garantier for de nye stater i øst. Målet er også yderligere at isolere Sovjetunionen, som gradvist har opbygget relationer med Tyskland.
I realiteten har hverken Storbritannien eller Frankrig magt til at leve op til nogle af deres garantier, og faktisk åbner traktaten en kattelem for, at Tyskland gradvist kan kræve nogle af de tabte områder i øst tilbage.
I Østeuropa bliver aftalen mødt med fortørnelse og vrede og bliver en medvirkende årsag til fascistisk inspirerede regimers magtovertagelse i blandt andet Polen.
I sidste ende viser Locarno-Traktaten sig ikke at være det papir værd, den er skrevet på. Efter Hitlers magtovertagelse i Tyskland i 1933 bliver det klart, at hverken Storbritannien eller Frankrig har magten og viljen til at modsætte sig fascismens fremmarch og leve op til deres internationale forpligtelser.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278