Både spillere, klubber og politiker er forarget over, at kulturminister Uffe Elbæk opfordrer til tolerance over for racistiske tilråb under sportskampe.
Kulturminister Uffe Elbæk er kommet i stormens øje, efter at han i et interview med Ritzau udtrykte forståelse for racistiske tilråb.
– Der skal være en vis tolerance, hvor man forstår, at der kan ryge en finke af pangen under særligt presse situationer. Det er der jo tit på banen, sagde kulturministeren i mandags i et interview.
Han mener, at man i mange tilfælde bør ordne sagen i mindelighed med en undskyldning.
Men hverken spillere, klubber eller politikere deler Uffe Elbæks tolerance over for racistisk adfærd, hverken på eller uden for banen.
Spillerforeningen, der er de professionelle fodboldspilleres fagforening, vil ikke anerkende ministerens synspunkter og håber, at han vil overveje sine udtalelser igen.
– Spillerforeningens medlemmer skal ikke udsættes for racisme på sit arbejde, hverken fordi kolleger eller tilskuere er oppe at køre under en kamp, siger dens formand, Thomas Lindrup til www.stopracisme .dk.
Han peger på den eksisterende lov mod racisme, og den anti-racistiske indsats, der gøres på verdensplan.
– Heldigvis har vi i Danmark en lov mod racisme, og heldigvis har FIFA (Verdensfodboldforbundet, red.), UEFA (Det europæiske Fodboldforbund, red.) og de fleste nationale fodboldforbund som DBU (Danmarks Boldspil Union, red.) og det engelske FA en nultolerance over for racisme i sport, slutter Thomas Lindrup.
Nultolerance virker
Klubejer og sportsdirektør i Aalborg Boldklub, Lynge Jakobsen, deler spillernes bekymring over, at ministeren opfordrer til tolerance over for racisme. Han mener tværtimod, at svaret er absolut nultolerance.
– Jeg er almindeligvis ikke tilhænger af alt for firkantede regler, men på nogle områder er der bare ikke andre muligheder end at sige: Vi vil ikke have det. Vi slår ned over for det«, siger Lynge Jakobsen til Ritzau.
Efter 15 år har han aldrig oplevet en sag om racisme med Aab’s spillere. Men derfor skal man ikke forklejne problemet, mener han.
– Det kan godt være, at det netop er nultolerancen, der har gjort, at der ikke har været nogen sager.
Kaldt abe på banen
Den marokkanske fodboldspiller Mohammed Abdalas fra 2. divisionsklubben Fremad Amager er det seneste offer for en sag om racistiske tilråb på en dansk fodboldbane.
I efterårets sidste kamp mod HIK på Gentofte Stadion råbte en modspiller »abe« efter ham efter en uheldig tackling. Det kostede HIK’eren det røde kort og fem dages karantæne, og det er den marokkanskfødte fodboldspiller tilfreds med.
– Det er et vigtigt signal, at dommeren med det samme slog hårdt ned på episoden og udviste ham, og at DBU efterfølgende gav ham så lang en karantæne – selv om det aldrig bliver retfærdigt at bruge et racistisk ord, siger den unge spiller til Ritzau.
Han forstår ikke, at kulturminister Uffe Elbæk kan tolerere racisme, når temperamentet er i kog.
– Er man fodboldspiller på et nogenlunde højt plan, skal man være et forbillede for andre og være så professionel, at man tænker sig om, inden man siger noget racistisk, siger Mohammed Abdalas.
Støtter ministeren
Direktøren for HIK’s professionelle fodboldafdeling, Christian Hill-Madsen, har anket sin spillers fem dage lange abe-karantæne.
– Jeg vil gerne understrege, at det er ikke okay at sige abe. Men spilleren har ikke haft racistiske tanker bag det her, siger han til Ritzau.
Dermed kommer han kulturminister Uffe Elbæk til undsætning.
– Man skal se det fra to parters side. I denne her situation bliver han stemplet (groft frispark, red.), og det gjorde udfaldet. Der er noget, der går forud for, hvad der sker, og derfor er man nødt til at se nuanceret på det, før man stempler det som racisme, siger han.
Debatten om racisme på især fodboldbaner blussede voldsomt op i 2002. Det skete efter at den franske topspiller Thiery Henry, der er af afrikansk oprindelse, overvejede at indstille karrieren på grund af racistisk forfølgelse, når han spillede for sin engelske klub Arsenal.
Derfor udarbejdede Det europæiske Fodboldforbund, UEFA, en 10-punkts plan, der effektivt skulle rense de europæiske stadions for racister. Desuden skulle racistiske tilråb på banen straffes hårdt.
Alligevel oplever mange idrætsudøvere, at racisme er et stigende problem blandt spillere og tilskuere.
For nylig fik Liverpool-spilleren Luis Suárez fra Uruguay otte spilledages karantæne og en stor bøde for racistiske udtalelser mod Manchester Uniteds sorte franskmand Patrice Evra.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278