19 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mediestøtterapporten – manipulerende eller naiv?

Mediestøtterapporten – manipulerende eller naiv?

Lørdag, 07. januar, 2012, 11:53:10

At udelukke nogle aktører fra at modtage mediestøtte, er i praksis det samme som at udelukke bestemte politiske synspunkter, fastslår Frands Mortensen, professor i medievidenskab, i sit høringssvar til mediestøtterapporten.

Frands Mortensen, professor i medievidenskab ved Aarhus Universitet, har afgivet et syv sider langt høringssvar om mediestøtterapporten, som han anser for yderst mangelfuld.
AU

Frands Mortensen, professor i medievidenskab ved Aarhus Universitet, har afgivet et syv sider langt høringssvar om mediestøtterapporten. Her kommer han blandt andet ind på »Ejerskab som støttekriterium«.

Frands Mortensen skriver:

»I forhold til, at de nye støtteformer er designet til at støtte produktion af redaktionelt indhold, optræder der i udvalgets anbefalinger et ejendommeligt kriterium: ejerskab.

Udvalget vil sikre, at »uddelingen af statens støttemidler [sker] på baggrund af entydige, gennemsigtige kriterier, som ikke påvirker den redaktionelle frihed« (s. 27). Der skal gælde et armslængdeprincip, »hvilket vil sige, at politikerne afstår fra detailstyring af de økonomiske midler« (s. 26). Udvalget har omtolket dette, der angår statens rolle, til »et skærpet krav til publikationens uafhængighed«, der skal sikres via dens ejerforhold: politiske partier og offentlige institutioner må ikke være medejere af publikationen. Der skal udelukkende gives støtte til »uafhængige medier og ikke til fremme af særinteresser« (s. 40).

Dette er enten manipulerende eller naivt. Begrebet »uafhængige medier« sigter alene til mediets afhængighed af staten, som armslængdeprincippet skal begrænse. »Fremme af særinteresser« er et mål for samtlige medier, der ikke er pålagt en public serviceforpligtelse.

Et mediehus, der er ejet af en kapitalfond, søger at fremme sine ejeres særinteresser, hvad et partidagblad også gør. Hele pointen med den demokratiske offentlighed er at lade de forskellige opfattelser brydes for derved at nå til en forståelse for det fælles bedste. At udelukke nogle aktører i den demokratiske debat fra at modtage mediestøtte, fordi de har organiseret sig på en bestemt måde (partidannelse er negativt, stiftelse af kapitalfonde er positivt), er i praksis det samme som at udelukke bestemte politiske synspunkter.«

Frands Mortensen er i øvrigt stærkt kritisk overfor mediestøtterapporten, som han anser for yderst mangelfuld.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. jan. 2012 - 11:53   03. sep. 2012 - 10:53

Medier