19 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Online-leksikon lukker 24 timer i protest

Online-leksikon lukker 24 timer i protest

Onsdag, 18. januar, 2012, 11:07:16

Wikipedia online-leksikon har millioner af brugere hver dag. I dag er det lukket i protest mod trusler om censur fra USA’s kongres.

Administrerende direktør Sue Gardner på Wikimedia opfordrer til globale protester mod love, der truer med at begrænse friheden på internettet. Anledningen er to lovforslag i USA, men hun ser problemet i hele verden.
wikimedia.org

Det store online-leksikon Wikipedia på engelsk er lukket 24 timer fra klokken 06.00 onsdag. Aktionen er en protest mod to lovforslag i USA’s kongres, som folkene omkring Wikipedia forudser vil føre til øget censur på internettet.

Der er fremlagt love, som dels skal begrænse pirateri – altså brud på ophavsrettigheder – og dels spredning af ulovlige tekster. De to love er kendt under forkortelserne SOPA og PIPA.

Lovforslagene vil, hvis de vedtages, åbne for at myndigheder kan lukke hjemmesider og straffe udbydere af tjenester på internettet for at »hoste« illegalt materiale og kriminel aktivitet.

Udbydernes problem

Internetudbydere får under strafansvar pligt til  at kontrollere og censurere de hjemmesider, som de »hoster«. Derfor forudser Wikipedia-folkene, at det vil gøre det umuligt for nogle personer og organisationer at drive hjemmesider, fordi der vil ske en sortlistning og ingen tør tilbyde disse plads på internettet.

Lovforslagene og faren for, at de fører til censur og begrænsninger af ytringfriheden, har været ivrigt diskuteret blandt hundredevis af aktive omkring det populære leksikon. På blot 72 timer har over 1800 Wikipedia-aktivister diskuteret for og imod protestlukningen i 24 timer. Administratorerne konstaterer stor opbakning til aktionen.

Den skal sende et budskab til politikerne i Repræsentanternes Hus og i Senatet om at opgive disse love.

Fra Det Hvide Hus har Obama meddelt, at han ikke vil »støtte nogen lov, der begrænser ytringsfriheden eller undergraver den innovative dynamik på det globale internet«, skriver New York Times.

Ikke kun i USA

Men de mange aktive omkring den engelsksprogede udgave af Wikipedia gennemfører aktionen med at lukke leksikaet i 24 timer alligevel. De ikke tror SOPA og PIPA bliver taget af border, og de oplever, at disse to love er udtryk for en international tendens, der rummer de samme farer:

»I hele verden ser vi en udvikling af lovgivning, som har til hensigt at bekæmpe online pirateri og regulere internettet på andre måder og som rammet friheden på nettet«, skriver Sue Gardner, der er direktør i Wikimedia.

Wikimedia er, som et medie, hvor tusindvis af brugere kan lægge materiale op, særlig sårbar over for love af denne karakter.

Den dansksprogede Wikipedia lukker ikke, men administrator Ole Palnatoke Andersen er enig i at lovforslagene i USA er et problem, og han sympatiserer med aktionen:

– Det er helt klart noget, vi bakker op om, men det vil ikke gøre en forskel, om den danske  også lukker ned eller ej, siger administratoren til DR Nyheder.

Den logik er Sue Gardner uenig i. Hun opfordrer til en global aktion og ikke kun i USA:

»Vores bekymring rækker ud over SOPA og PIPA. De er kun en del af problemet. Vi ønsker, at internettet skal forblive frit og åbent – overalt og for alle«, skriver hun.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. jan. 2012 - 11:07   03. sep. 2012 - 10:53

Medier