19 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Liverpool-strejken stopper - 26. januar 1998

Liverpool-strejken stopper - 26. januar 1998

Torsdag, 26. januar, 2012, 12:07:34

En af de længste arbejds­kampe i nyere tid er slut. Havne­arbejdernee i Liverpool konkluderer, at det er umuligt at fortsætte strejken.

Den 26. januar – efter 28 måneders hårdnakket kamp til forsvar for deres arbejdspladser  – slutter en af de længste arbejdskampe i nyere tid. Det sker, da de legendariske havnearbejdere i Liverpool har indset, at det ikke længere er muligt at fortsætte strejken.

Beslutningen bliver taget på et stormøde, hvor 70 procent af de strejkende havnearbejdere mener, at strejken må afblæses.

Havnearbejderne takker for den store støtte – også fra udlandet – som  de har fået i løbet af de 28 måneder, som strejken har varet. De beder samtidig alle forstå den vanskelige situation, som de står i.

Havnearbejderne i Liverpool gik i strejke den 28. september 1995 med kravet om genansættelse af alle 500 fyrede. De var i 1995 ansat ved Mersey Dock & Harbour Company i Liverpool, men fik fyresedlen, fordi de nægtede at bryde en blokade. Den var opstillet af kolleger fra losningsfirmaet Torside og derved skulle de arbejde som strejkebrydere.

Nogle af de fyrede havnearbejdere fik tilbudt nye kontrakter, men alle på ringere vilkår end tidligere. De næste to ethalvt år kørte de en højt profileret kampagne for at blive genansat på de hidtidige vilkår. I kølvandet på denne modstand opstod en række nye, sociale oprørsbevægelser, blandt andet Reclaim the Street.

Strejken mislykkede i forhold til de opstillede mål, men viste til gengæld med stor succes vejen for, hvordan man skabte moderne, sociale bevægelser i Storbritannien.

Liverpool-strejken blev dokumenteret af den britiske filminstruktør Ken Loach i »The Flickering Flame« (den flakkende flamme) i 1997.

Senere skrev en gruppe fyrede arbejdere et filmmanuskript om deres erfaringer i samarbejde med den kendte Liverpool-skribent Jimmy McGovern og forfatter Irvine Welsh. Filmen »Dockers« blev vist på Channel 4 i 1999.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. jan. 2012 - 12:07   03. sep. 2012 - 10:59

Historie