Den britiske historiker Roger Moorhouse tager i »Berlin i krig« os ind i krigens hverdag. Det er en fremragende bog om almindelige mennesker mellem sejr og nederlag.
Boganmeldelse
af Bjarne Nielsen
I rækken af bøger om 2. verdenskrig kan man nu føje Berlin i krig af den britiske historiker Roger Moorhouse.
Den handler om, hvordan dagliglivet formede sig i Berlin 1939-45 – fra fejringen af Hitlers fødselsdag i 1939, over de tyske triumfer i Europa til nedslidningen af Hitlers krigsmaskine i Sovjetunionen og frem til førerens selvmord i en bunker under en storby, der er forvandlet til en rygende ruinhob.
Seks år tidligere har byen været Europas centrum, med over fire millioner borgere og hovedstad i Hitlers Tyskland. Her havde nazisterne demonstreret deres magt med endeløse parader, og rustningsminister Albert Speers vision for »Welthaupstadt Germania«. Nu kom byen til at danne ramme om nazismens endeligt.
Nazistiske drømme
Bogen har 17 kronologisk fremadskridende kapitler, der handler om alt fra angiveri, behandlingen af statsfjender og planerne om at bygge en Soldatenhalle (et militærmuseum og gravkapel) og verdens største bygning, en »Grosse Halle« med en kuppel, der skulle være 320 meter høj og kunne rumme 180.000 partimedlemmer.
Der er uddrag af dagbøger af propagandaminister Joseph Goebbels, den amerikanske journalistWilliam Shirers klassiske Berliner-dagbog og de to danske berlinkorrespondenter Jacob Kronika og Paul von Stemanns stemningsfyldte udsagn, hvilket er fint.
Men også folk som den franske tvangsudskrevne arbejder Marcel kommer til orde. Trods nazismens fremmedfjendske politik var hver tiende berliner udlænding.
Roger Moorhouse mener, at Berlins indbyggere kunne opdeles i en del aktive nazister, en del aktive anti–nazister samt det afventende og ambivalente flertal.
Desværre har bogen ikke mange udsagn fra de mange menige, men aktive nazister, ligesom man godt ville have hørt mere fra de aktive modstandere af regimet, samt om hvad det »tavse flertal« mente om udviklingen.
Fortrød de deres tavshed? Hvorfor gjorde de ikke modstand? Hvad vidste de om Holocaust?
Som at være der selv
Læseren er med, når luftalarmen går og berlinerne væltede ned i de ulækre kældre og bunkere, til kulturarrangementer, i køerne.
Vi hører om dyrene i Berlins Zoo og rygterne om undslupne krokodiller i Landwehrkanal, om anti–nazistisk graffiti og de daglige overgreb mod jøderne med jødedeportationerne. 60.000 berlinske jøder blev deporteret.
Efter nederlaget i april-maj 1945 var Berlin »en stinkende jungle« af lemlæstede lig og ruiner. Nu ventede skammen og genopbygningen.
Bogen giver et eminent og bredt billede af hverdagen i nazismens hovedstad under krigen. Den er et fint portræt af menneskelig overlevelse midt i krigens rædsler. Den emmer af indlevelse, og bringer den almindelige tyskers tanker og følelser til live.
Roger Moorhouse er britisk historiker med speciale i Hitlertyskland. Han har tidligere skrevet »Killing Hitler« om de forskellige attentatforsøg på Hitler.
Han er en fremragende fortæller, der fremmaner stemningsbilleder som var man selv til stede. Bogen er udstyret med glimrende noter, udvalgt biografi og et imponerende brugbart register.
Roger Moorhouse: Berlin i krig. Liv og død i Hitlers hovedstad 1939-1945. 469 sider illustreret, 349 kroner. Kristelig Dagblads Forlag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278