16 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Israel udelukker kritisk tysk kunstner

Israel udelukker kritisk tysk kunstner

Torsdag, 12. april, 2012, 11:11:10

Den tyske Nobelpristager Günter Grass, har fået indrejseforbud i Israel, fordi han i et digt advarer om, at landets atom­våben udgår en trussel mod verdensfreden.

Deb tyske Nobelprismodtager Günter Grass advarer i et digt om, at Israels atomvåben truer verdensfreden.
wikimedia.com

Ord som »anti-semit«, »nationalt traume«, »fælles tysk skyld« og »dobbeltmoral« svirrer lige nu gennem luften i en hidsig debat om truslen fra Israels atomvåben mod Irans atomprogram.

Årsagen er et digt af den 84-årige tyske Nobelpristager i litteratur Günter Grass.Det blev offentliggjort for en uge siden i en række store internationale dagblade.

I  Hvad der må siges advarer han om, at »atommagten Israel  truer den i forvejen skrøbelige verdensfred«, og han fortsætter:

Fordi dét må siges,

som allerede i morgen kunne være for sent;

også fordi vi – som tyskere belastet nok –

kunne blive håndlangere for en forbrydelse,

der er forudsigelig, så at ingen

af de sædvanlige udflugter kunne slette vor medskyld.

Den tyske medskyld skyldes ifølge Günter Grass, at Israel for nylig modtog endnu en tysk u-båd, der er specielt beregnet til at affyre atomsprænghoveder.

Han slutter med at opfordre de to lande til at acceptere kontrol fra en internationalt organisation, og til at skabe fred mellem »israelerne og palæstinenserne«.

Israels udenrigsminister, den russisk-fødte ekstremt højreorienterede nationalist Avigdor Lieberman, reagerede i søndags ved at udstede indrejseforbud mod den tyske forfatter.

Det sker med henvisning til en paragraf i israelsk lov, der forbyder tidligere nazister i at besøge landet. Günter Grass har i sin selvbiografi Når løget skrælles« fra 2007 fortalt, at han som 17-årig gjorde tjeneste i Waffen-SS.

Samtidig hagler kritikken ned over Günter Grass, både på grund af hans digts form og indhold.Danske litteratureksperter siger, at digtet er håbløst dårligt. En af dem er Anne-Marie Mai, litteraturprofessor ved Syddansk Universitet.

– Det er et utroligt dårligt og sprogligt ubehjælpsomt digt. Han optræder mere som politiker end som digter, siger hun til Politiken.

Formand for den tyske rigsdags udenrigspolitiske nævn, Ruprecht Polenz, kalder Grass en stor forfatter.

– Men hver gang, han taler om politik, er han på dybt vand og tager som oftest fejl. Denne gang er det komplet forkert, siger  CDU-politikeren, uden dog at argumentere for, hvad han mener med det. Den tyske avis Die Welt beskylder endda Günter Grass for »anti-semitisme«.

Den kritik modsiges kraftigt af den israelske forfatter og systemkritiker Uri Avnery. Han siger, at Nobelpristagerens kritik af Israels atompolitik ikke er anti-semitisk. Tværtimod.

– Det anti-semitiske består i, at det er forbudt at kritisere Israel i Tyskland, siger han til  Süddeutche Zeitung, hvor digtet oprindelig blev offentliggjort.

Han bakkes op af den 87-årige fransk-tyske forfatter Alfred Grosser, der er jøde, der fuldt ud støtter Günter Grass.

– Det gør jeg, fordi han har sagt noget fornuftigt i sit såkaldte digt. Det er selvfølgelig ikke et digt, men indholdet er mere vigtigt end formen: Den israelske regering provokerer, siger Alfred Grosser til Süddeutche Zeitung.

Han henviser, at det førende israelske dagblad Ha’­aretz, der i en kommentar har  stillet spørgsmålet: Er vores regering blevet vanvittig?

Günter Grass, der fik Nobels litteraturpris i 199, er lige nu aktuelt med sit hovedværk Bliktrommen i en dramatisering på Betty Nansens Teater og anmeldt 28. februar her i Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. apr. 2012 - 11:11   03. sep. 2012 - 11:01

Kulturpolitik