En af fristaden Chstianias kunstneriske ildsjæle fejrer sin 70-års fødselsdag med en retrospektiv udstilling på Gallopperiet.
Christiania er mange ting: Fristad, fristed, slumstormersejr, grøn oase, spiritualitet, hashmarked, musikoplevelser, gøgl og teater, helle for stille eksistenser, og så i den grad... et samlingspunkt for kunstnere, herunder selvfølgelig også kunstmalere.
Mange kender Gallopperiet – Stadens Museum For Kunst i Loppebygningen. Her har kendte og ukendte kunstnere udstillet hver måned de sidste mange år.
Lige nu udstiller kunstmaler, ildsjæl og aktivist Finn Thorstein, som han også gjorde det i 1977. The Thorstein Project er retrospektiv med samfunds iagttagende collager fra 70’erne og op til i dag.
Her kommer også Finn Thorsteins trang til eksperimenteren med kraftige farver og geometriske kompositioner til udtryk i en række nye, stærke malerier. Han kalder det poetisk realisme.
Reklamebranchen
Den unge Finn valgte at søge ind i reklamebranchen på handelsskolen Niels Brock. Siden fulgte en HD i markedsføring og oplæring i Harlang og Toksvig Reklamebureau med markedsanalyser som speciale.
Han blev siden ansat som kontorchef i Texaco og til slut som konsulent for dansk landbrug, hvor han indså det tomme i the establishment.
I maj 1968 rejste han til Paris, hvor han oplevede gadekampene. Siden rejste han rundt i Nordafrika og Europa med Lene Rosenkilde de Moreras, og de får børnene Kamille og Malthe.
Derefter fulgte nogle års ophold i Pollensa, Mallorca. Det var i disse år under Francoregimet, at hans billedevner blev skærpet. I 1973-76 fulgte udstillinger af collager, med alvorlige, politiske udtryk, blandt andet imod Vietnamkrigen.
Da Thorsteins børn skulle have en dansk skolegang, kom han hjem til Christianshavn igen. I 1977 flyttede han i Tulipanhuset på Christiania og endte til sidst i huset Operaen.
Kunstnerisk ildsjæl
I 1984 blev Croquisværkstedet – nu Malerværkstedet – i Pusherstreet udvidet til et kollektivt malerværksted af Thorstein og andre christianiamalere.
Som underviser havde de Thorsteins mentor, den bergensiske christianiamaler Laurie Grundt. Det er begyndelsen på en ivrig udstillingsvirksomhed både på Christianshavn og i det øvrige København.
I 1995 begyndte han sammen med malervennerne Bjarne Rihave og Svend Aage Sørensen at modernisere Gallopperiet. De næste fem år var de ansvarlige for skiftende udstillinger af lokale og internationale kunstnere.
Bergen, Bologna, Amsterdam, Budapest... blot nogle af de steder, hvor Thorstein har deltaget i udstillinger med christianiamalerne og Kunstnergruppen Syntese.
Senest i marts i år med 35 christiania-relaterede kunstnere på Litauen National Museum i Vilnius under titlen Christiania in Art.
35 år i tæt kontakt med kunst, politik og gademiljøet på Christiania har gjort Thorstein til et reflekteret og engageret menneske med holdninger og visioner, som skal og må udtrykkes i skrift og maleri.
Thorstein er en poetisk maler, hvis udtryk hænger uløseligt sammen med kulturhistorien og den nærdemokratiske samfundsmodel. Han er en central og uvurderlig samlende figur i fristadens kunstnermiljø med evnen til at tale med folk fra alle samfundslag.
Finn Thorstein: The Thorstein Perspective, Christianias Gallopperiet, til 29. april, med parallel ophængning i Restaurant Spiseloppen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278