16 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Disciplen og guruens rejse

Disciplen og guruens rejse

Fredag, 20. april, 2012, 11:25:26

Sammenligner man med Jacob Holdts tidligere »Amerikanske Billeder«, forfærdes man over, at så lidt har ændret sig gennem årene i verdens rigeste land.

En af de, der som 13-årig på Ballerup Gymnasium blev bjergtaget af Jacob Holdts optræden, var Rikke Namuniak Marott, født 1967 med en far, der var kenyansk massaikriger og en hvid dansk mor. Som 35-årig rejste hun med Jacob gennem USA.
Jacob Holdt

Boganmeldelse

af Jens Fransen

Jacob Holdt er gennem de sidste 35 år blevet noget af et ikon. Utallige danskere har oplevet hans show bygget over Amerikanske Billeder, der byggede på hans oplevelser gennem det meste af USA i 70’erne.

En af de, der som 13-årig på Ballerup Gymnasium blev bjergtaget af Jacobs optræden, var Rikke Namunyak Marott, født 1967 med en far, der var kenyansk massaikriger og en hvid dansk mor.

Tre måneder gammel blev hun adopteret og fik derved en traditionel dansk opvækst. Dog spillede hudfarven en rolle, idet hun fra ganske lille var optaget af racismespørgsmålet.

Med Jacob Holdts foredrag fik hun en rystende oplevelse, der bevirkede, at hun blev bevidst om, hvor vigtigt det er at bekæmpe racisme og undertrykkelse. Samtidig ønskede hun brændende at kunne ledsage Jacob til USA .

Mange år senere – som 35 årig – havde Rikke droppet sit modelarbejde og oplevede igen Jacob Holdts Amerikanske Billeder. Denne gang i Ishøj. Og selv om Rikke ikke lignede en 9. klasseselev, lykkedes det at få en »date« med Jacob.

Sammen til USA

Efter mødet tilbød Jacob Holdt at tage Rikke med på en rejse til USA i 2003, så hun ved selvsyn kunne danne sig et indtryk af alle de aspekter, forestillingen omfattede. Især klasseforskellene , Ku Klux Klan, racisme, undertrykkelse og så videre.

Tro mod sine tidligere rejser og bogen førte Jacob Rikke gennem 23 amerikanske stater i en gammel bil, der jævnligt brød sammen, og sammen opsøgte de en del af de personer, der blev portrætteret i slutningen af 70’erne.

Jacob har ikke ændret sin grundholdning – du skal elske din næste. Og næsten indbefatter Ku Klux Klan, White Power-bevægelsen og andre dybt racistiske grupper. Måske grundet Rikke forsøger de at afvise, at de er racister, men siger samtidig, at de ikke går ind for blandede ægteskaber, så en del af deres synspunkter virker noget groteske og selvmodsigende.

Sammenligner man med Amerikanske Billeder, forfærdes man over, at så lidt har ændret sig gennem årene i verdens rigeste land. De fattige hvide har stadig deres dybt forankrede had, bitterhed og vrede i  sig over ikke at have opnået drømmen om rigdom. Mord og overfald hører mange steder stadig til dagligdagen i sydstaterne.

Hjemme i Danmark

Hjemvendt til Danmark begyndte Rikke at filosofere over sine indtryk og Jacobs synspunkter omkring racisme. Hendes holdning er, at det trods alt går i den rigtige retning i USA, i og med landet har fået sin første afro-amerikanske præsident.

Hun er til gengæld mere bekymret for Danmark, og som hun skriver:

»I Danmark er Jacobs dystre forudsigelser fra 2003 for længst blevet en realitet. Den danske racisme over for muslimerne, som jeg for ni år siden havde så svært ved at erkende eksisterede, kan jeg ikke længere lukke øjnene for. Angsten for vore muslimske medborgere er så stor, at vi i Danmark nu tillader at have folkevalgte politikere, som er dømt for racistiske udtalelser og bruger en retorik, som er mere racistisk end den, Ku Klux Klan brugte i sine velmagtsdage, tillader, at medierne ukritisk gengiver den, og tillader nye racistiske ord som »perker« en plads i vores sprogbrug. Resultatet er, at indvandrere bliver mere og mere isolerede i deres ghettoer.«

Rejsen har lært Rikke, at man skal tro på mennesker, tro på det gode – og dermed være med til at bekæmpe alle former for racisme. En holdning hun har overtaget fra guruen og guiden Jacob Holdt.

Det er en utrolig flot bog, Rikke har sat sammen. Utallige fotos underbygger teksten, der især fokuserer på den bagside, USA har, og som ellers sjældent vises. Bogen kommer derved til at stå som en art fortsættelse af klassikeren fra Jacob.

Begge er præget af en lidt naivistisk betragtning om det godes kamp mod det onde. Spørgsmålet er, om det altid er nok.

Rikke Namunyak Marott: Med Jacob Holdt i Amerika. 256 sider. Kr. 299,95. Lindhardt og Ringhof.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. apr. 2012 - 11:25   03. sep. 2012 - 10:38

Bøger