Få dage efter Folketingets høring om medieansvar forlangte Pressenævnet, at Ekstra Bladet bringer dets kritik på avisens forside.
Pressenævnet, som er de danske mediers vagthund, strammer nu kursen over for medier, der fordrejer eller forvansker sandheden.
I en kendelse i fredags forlangte det, at Ekstra Bladet bragte kritik af en artikel på forsiden, og det er aldrig før sket for et dagblad.
Kravet kommer to dage efter, at Pressenævnets formand, højesteretsdommer Jytte Scharling luftede muligheden af at forlange dets kendelser bragt på avisernes forside. Det skete i en høring, som Folketingets Kulturudvalg og Retsudvalg holdt i onsdags på Christiansborg.
– Vi har haft en drøftelse med redaktørerne og nået frem til at have en fast placering. Vi vil også kunne give påbud om, at der skal bringes noget på forsiden, og det vil I også kunne se, at den udvikling er vi i gang med, sagde Jytte Scharling på høringen.
Den udvikling fik også støtte fra formand for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård.
Folketingshøringen om de danske mediers ansvar kommer efter længere tids kritik blandt politikerne af især dagbladenes behandling af en række personsager. Som oplæg til høringen havde samtlige partier i Folketinget vedtaget en beretning, der lægger op til at stramme de regler, som Pressenævnet følger.
Mogens Jensen, som er socialdemokraternes medieordfører, kalder Pressenævnets krav til Ekstra Bladet om at bringe dets kendelse på forsiden foret gennembrud.
– For mig at se er det et godt tegn på, at den debat og kritik, der er blevet rejst, har ført til konkret handling – at nævnet skal udnytte sine beføjelser til at pålægge medierne at rette alvorlige fejl på forsiden, siger han til Journalisten.dk
Han opfordrer desuden Pressenævnet til at tage stilling til den øvrige kritik af de gældende regler. De går blandt andet ud på, at der er for kort tidsfrist, at det er for svært at få adgang til at klage, samt at nævnets kendelser er uforståelige for meningmand.
Rettelsen i Ekstra Bladet gælder dens historie om en gruppe »Skræklæger«, der blev hængt ud for at være sammenspiste og lave dårligt plastikkirurgi. Det skete under overskriften »Skræklægernes selskab« og en medfølgende lederartikel.
En af gruppens medlemmer skulle angiveligt være læge Søren Vendtegodt, men han kender ingen af de andre og er slet ikke plastikkirurg. Så han gik til Pressenævnet, som gav ham medhold.
– Fejlen kunne være undgået, såfremt avisen havde foretaget en tilstrækkelig research inden offentliggørelsen, konstaterer Pressenævnet i sin kendelse, som også kritiserer overskriftens formulering.
– Den går ud over, hvad der i artiklen og de faktiske forhold er dækning for, hedder det i kendelsen, som Ekstra Bladet bragte i en fyldig sammenskrivning på side 2.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278