Den Anden Komsomol-konference vedtog for 90 år siden et forslag om at omstrukturere den reaktionære russiske spejderbevægelse.
Efter oktober-revolutionen tilsluttede nogle medlemmer af den officielle russiske spejderbevægelse sig bolsjevikkerne, men hovedparten af spejderlederne stillede sig under den efterfølgende borgerkrig fra 1917 til 1921 på Den Hvide Hærs side.
De spejderledere, der ikke ville acceptere det nye sovjetiske system forlod enten landet eller gik under jorden. Imens kæmpede den ungkommunistiske organisation Komsomol, der var stiftet i 1917, indædt for at udrydde resterne af den reaktionære spejderbevægelse. På konferencer 1918–1920 vedtog Komsomol derfor, at der skulle skabes en paraply for den sovjetiske ungdom i alderen 10-15 år med en kommunistisk organiseret spejderbevægelse.
Den 19. maj 1922 vedtog Den anden nationale Komsomol-konference et forslag fremsat af de kommunistiske spejderledere i Moskva om at danne en organisation, der kunne samle den sovjetiske ungdom gennem spejdersystemet. Denne dag blev senere udnævnt som officiel fødselsdag for hele Sovjetunionens Pionér Organisation.
Midt i 1923 havde den nye bevægelse, der også blev kaldt Vladimir Lenins Nationale Pionérer, 75.000 medlemmer. De deltog fra starten, med støtte fra Komsomol, blandt andet i arbejdet med at udrydde analfabetisme, den såkaldte Likbez-politik. I begyndelsen af 1924 var medlemstallet steget til 161.000, to millioner i 1926, 13,9 millioner i 1940 og 25 millioner i 1974.
Til brug for de unge pionérer byggede Sovjet rundt omkring i landet Unge Pionér Paladser, hvor de kunne lære håndværksfag, dyrke sport eller læse lektioner. Desuden afholdt bevægelsen gratis vinter– og sommerlejre, betalt af staten og fagbevægelsen.
Under Den store Fædrelandskrig, som Anden Verdenskrig blev kaldt, kæmpede de unge pionérer som soldater i Den Røde Hær, som partisaner i de besatte områder og endog i nazisternes koncentrationslejre.
Da Sovjetunionens Kommunistiske Parti blev forbudt i 1991, betød det samtidig opløsningen af Unge Sovjetiske Pionérers organisation.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278